Ендокринологиня попередила про небезпеки ожиріння у дітей
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Ендокринологиня попередила про небезпеки ожиріння у дітей

Ендокринологиня попередила про небезпеки ожиріння у дітей
Джерело:  online.ua

Зараз суспільство живе у постійному стресі, а психоемоційний стан людей у високій напрузі. Саме це призводить до збільшення хвороб серед дітей, які спровоковані гормональним збоєм в організмі. Заслужена лікарка України, лікарка-ендокринологиня вищої категорії Лариса Ніфонтова розповіла online.ua, які хвороби найбільше турбують батьків та дітей за останній рік.

Джерело: online.ua

Які хвороби дітей найбільше турбують батьків за останній рік

Ендокринологиня розповідає, що запити батьків за рік від початку повномасштабного вторгнення щодо здоров’я дітей змінилися.

За останній рік я можу відзначити збільшення запитів з приводу таких захворювань, як цукровий діабет, серед дітей це як правило діабет першого типу, тобто інсулінозалежний цукровий діабет.

Крім цього збільшилася кількість запитів щодо різної патології щитоподібної залози і порушення її функцій та структури.

Те ж саме стосується і такого захворювання, як передчасний статевий розвиток в різних його проявах як у хлопчиків, так і в дівчаток.

І особливо зараз збільшився запит щодо ожиріння, надлишкової маси тіла.

Чому ожиріння стає розповсюдженим серед захворювань у дітей

Все суспільство зараз живе під час постійного та тривалого стресу. Ендокринологиня зазначає, що психоемоційний стан людей у дуже високій напрузі, як у дітей, так і у дорослих.

Цей постійний тривалий стрес викликає підвищений рівень викиду стресових гормонів.

Найвідоміший гормон стресу це кортизол, постійний підвищений рівень якого викликає дисфункцію нашої основної регулювальної системи: ендокринної залози та імунної системи.

При стресі підвищується рівень й інших стресових гормонів, гормонів гіпофіза, як-от статеві гормони, які регулюють статеве дозрівання, лютеотропний, фолікулостимулюючий гормон.

Передусім збільшення рівня цих стресових гормонів призводить до змін поведінки дитини. Вона може бути агресивною, нервовою, плаксивою. Дратівливість, зміни в характері з’являються. Часто дитину дратує щось. Ось так ці гормони діють на організм.

Чому виникає ожиріння

Ожиріння - це хронічне захворювання, як у дітей, так і у дорослих. Воно може виникати в будь-якому віці, і пов’язане, як правило, з постійним порушенням обміну речовин та призводить до надмірного відкладення жирової тканини у всьому організмі.

З 2020 року ожиріння почали розглядати, як окреме хронічне захворювання, а не як симптом інших хвороб.

При порушенні ліпідного обміну може виникнути дисліпідемія. При порушенні жирового обміну печінки - жировий гепатоз. Зрештою це все може призвести до цукрового діабету другого типу.

Можна порівняти ожиріння з бомбою уповільненої дії, яку треба ліквідувати: діагностувати, вилікувати і ліквідувати. Якщо ми цього не зробимо, то вона може «вибухнути» іншими більш серйозними захворюваннями, такими, як і артеріальна гіпертензія, і жирові гепатити, та цукровий діабет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?