Азербайджан активно обговорює "деколонізацію" Франції — що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Азербайджан активно обговорює "деколонізацію" Франції — що відбувається

Французька Полінезія
Джерело:  AFP

У парламенті Азербайджану пройшла масштабна конференція "щодо права Французької Полінезії на деколонізацію". Подія відбулася 30 травня.

Азербайджан продовжує загострювати відносини з Францією

Згідно з останніми даними, учасниками заходу стали члени політичних сил цієї заморської території Франції.

Журналісти звертають увагу на те, що йдеться про лідерів полінезійської партії "Тавіні Хуіраатіра", які агітують за незалежність цієї заморської території Франції та мають більшість у парламенті.

З азербайджанського боку в конференції брав участь віцеспікер парламенту Алі Гусейнлі.

Варто звернути увагу на те, що подія відбулася на тлі звинувачень з боку Парижа про втручання Баку у справи країни.

За словами генерального секретаря "Тавіні Хуіраатіра" Віктора Маамаатуаіахутапу, він невдоволений ізоляцією "через колоніальну політику Франції".

У політичному плані ми молода нація, і нам потрібна підтримка Азербайджану. Франція прагне ізолювати нас, тому що хоче продовжити ядерні випробування на нашій території, — заявив політик.

Окрім того, віцеспікер парламенту Азербайджану почав скаржитися, що "недосконалість міжнародних правових механізмів перешкоджає звільненню французьких колоній".

Як Франція реагує на закиди Азербайджану

Команда французького лідера Еммануеля Макрона занепокоєна інтересом Баку до французьких заморських територій.

Париж уже звинуватив Баку у втручанні у внутрішні справи шляхом підтримки рухів за незалежність на цих територіях.

Що також важливо розуміти, у 2023 році за підтримки Азербайджану сепаратистські партії Мартініки, Французької Гвіани, Нової Каледонії і Французької Полінезії створили "Бакинську ініціативну групу", метою якої є підтримка "французьких визвольних і антиколоніальних рухів".

Французька влада заявила, що Баку втручається в політику Нової Каледонії, де протягом останніх тижнів тривали заворушення із жертвами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?