Байден не відвідає Саміт миру у Швейцарії. Кого чекати замість нього
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден не відвідає Саміт миру у Швейцарії. Кого чекати замість нього

The White House
Джо Байден

У Білому домі повідомили, що замість президента США Джо Байдена Глобальний саміт миру у Швейцарії відвідає віце-президент Камала Гарріс. 

Головні тези:

  • Віце-президент США Камала Гарріс відвідає Глобальний саміт миру у Швейцарії замість президента Джо Байдена.
  • Зустріч планується як важливий крок у підтримці зусиль України щодо досягнення справедливого та тривалого миру.
  • Формула миру, запропонована Зеленським, містить ключові умови для встановлення миру з Росією, включаючи питання безпеки, визволення полонених та виведення військ.
  • Україна активно шукає підтримку своєї ініціативи серед країн як Заходу, так і Глобального Півдня.
  • Організація зустрічей щодо формули миру на рівні радників голів держав є кроком до проведення саміту миру на рівні голів держав для припинення війни.

Що відомо про візит Гарріс на Саміт миру замість Байдена

На сайті Білого дому зазначається, що Гарріс має прибути у швейцарський Люцерн 15 червня для участі у Глобальному саміті миру.

В рамках участі в саміті віце-президент США планує підтвердити відданість адміністрації Байдена з підтримки зусиль України щодо прагнення до справедливого та тривалого миру у рамках суверенітету та територіальної цілісності за ключовими принципами Статуту ООН.

Віце-президент підтвердить підтримку народу України, який захищається від триваючої російської агресії. Радник з національної безпеки Джейк Салліван приєднається до віце-президента, представляючи Сполучені Штати на саміті, - йдеться у повідомленні Білого дому.

Що відомо про план реалізації Зеленським Формули миру

За кілька місяців після масштабного вторгнення злочинної армії РФ в Україну Офіс президента взявся за розробку документу, який дозволяв би врегулювати розв’язану Кремлем злочинну війну.

Формула миру містить основні умови, за виконання яких має бути встановлений мир із країною-агресором. Вона складається з 10 пунктів:

  • Радіаційна та ядерна безпека.

  • Продовольча безпека.

  • Енергетична безпека.

  • Звільнення всіх полонених та депортованих (у тому числі викрадених дітей).

  • Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку.

  • Виведення російських військ та припинення бойових дій.

  • Відновлення справедливості.

  • Протидія екоциду.

  • Недопущення ескалації.

  • Фіксація закінчення війни.

З того часу, як Зеленський представив формулу миру, Україна намагається знайти підтримку для ініціативи не лише серед країн Заходу, а й серед країн Глобального Півдня, які не мають такої однозначної позиції з приводу війни.

У 2023 році Україна почала організовувати зустрічі щодо формули миру. Вони проходили лише на рівні радників голів держав і ключовою темою обговорень була українська ініціатива для припинення війни з Росією.

Таких зустрічей було п'ять і в них брали участь чиновники десятків країн. Зокрема, приймаючими державами були Саудівська Аравія, Катар, Швейцарія і не тільки.

Логічним продовженням таких заходів має стати саміт миру - зустріч щодо формули миру на рівні голів держав. Спочатку Україна хотіла її організувати у 2023 році, але цього так і не сталося.

Росію можуть залучити до обговорення лише під час другого саміту миру. За словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, участь РФ можлива лише якщо той, хто її представлятиме, захоче справедливого миру з Україною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?