Балакучий політичний аутсайдер. Мілей програв перший тур президентських виборів у Аргентині
Категорія
Політика
Дата публікації

Балакучий політичний аутсайдер. Мілей програв перший тур президентських виборів у Аргентині

Хав'єр Мілей
Джерело:  The Guardian

Аргентинського політика Хав'єра Мілея називають сумішшю Дональда Трампа, Жаїра Болсонару і Бориса Джонсона. Але це не дало йому змогу отримати перемогу у першому турі виборів президента.

Мілей не став лідером президентської гонки

Ультраправий популіст Хав'єр Мілей не зміг перемогти у першому турі президентських виборів в Аргентині.

“Балакучий політичний аутсайдер” зустрінеться у листопаді у другому турі із суперником – міністром фінансів центристської партії Серхіо Массою.

Прихильники Мілея, якого називають аргентинською сумішшю Дональда Трампа, Жаїра Болсонару і Бориса Джонсона, сподівалися, що він рухається до сенсаційної перемоги. Як, наприклад, тріумфував Болсонару в Бразилії у 2018 році.

Однак після підрахунку 97% голосів Масса отримав 36,6%. За Мілея, який пообіцяв ліквідувати центральний банк Аргентини та уникати його найбільших торгових партнерів, Китаю та Бразилії, проголосували 30% виборців.

Масса та на Мілей зійдуться у другому раунді 19 листопада. Для абсолютної перемоги кандидату потрібно понад 45% голосів або більше ніж 40% з перевагою понад 10 балів над найближчим конкурентом.

Політик із TikTok

Хав'єр Мілей донедавна не мав великої популярності. Однак цей економіст, аналітик та шанувальник рок-музики несподівано посів перше місце на нещодавніх первинних виборах президента та лідирував у списку кандидатів, за яких виборці мають голосувати цієї неділі.

Він чітко заявляє про бажання радикально змінити ситуацію. На один із передвиборчих заходів Мілей приніс бензопилу – це мало сигналізувати його намір урізати державні витрати і таким чином оздоровити економіку Аргентини.

Нам потрібен аутсайдер, у якого дійсно вистачить сміливості боротися з мафією в цій країні, – говорить Алехандро Ласкано, один з тисяч прихильників, які стоять у черзі за квитком на заключний мітинг кампанії Мілея.

Хав'єр Мілей заявив, що хоче розпустити центральний банк і ввести американський долар як офіційну валюту, щоб покласти край інфляції, яка зараз значно перевищує 100%.

Оскільки Аргентина балансує на межі економічного колапсу, ця пропозиція знаходить відгук у мільйонів людей.

Сила кандидатури Мілея відображає настрої в регіонах, які виступають проти істеблішменту після десятиліття млявого зростання та економічного струсу, спричиненого пандемією, – каже Бенджамін Гедан, який очолює аргентинське відділення Центру Вільсона.

Це сміливі обіцянки, що справляють великий шум, але на вулицях Буенос-Айреса не знайдеш жодних ознак того, що Мілей взагалі існує. Справа в тому, що Мілей веде кампанію за допомогою цілої армії інфлюенсерів, які агітують в основному через TikTok.

Іньякі Гутьєррес – 22-річний студент, який вивчає юриспруденцію та економіку, – один із них. На участь у проведенні політичної кампанії його надихнув брексит (вихід Британії з ЄС і референдум, що передував цьому).

Я бачив багато політичної агітації у фейсбуці – на кампанію за вихід було витрачено багато грошей, і вона мене просто вразила з погляду масових комунікацій, – каже Іньякі.

Тому він звернувся до Хав'єра Мілея і переконав його, що кандидату потрібно активно працювати у соціальних мережах. З того часу Іньякі та його дівчина очолили кампанію Хав'єра Мілея у TikTok. У пари також є своя величезна база фоловерів.

Більше не потрібні громіздкі структури, щоби займатися політикою. Для проведення кампанії не треба їздити різними містами – за допомогою телефону можна за кілька годин вийти на зв'язок із усією країною та поспілкуватися з усіма.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?