Балтійська оборонна зона з'явиться на кордоні з РФ та РБ
Категорія
Світ
Дата публікації

Балтійська оборонна зона з'явиться на кордоні з РФ та РБ

Ministry of Defence Republic of Estonia
Кордон з РФ

Міністри оборони країн Балтії підписали 19 січня у Ризі угоду, згідно з якою Естонія, Латвія і Литва найближчими роками створять на своїх кордонах оборонну зону. Вона складатиметься з різних оборонних об'єктів, метою яких є стримування і, за необхідності, захист від військової загрози з боку Росії та Білорусі.

Країни Балтії разом укріплюватимуть кордони з РФ та РБ

Міністри оборони Естонії, Латвії та Литви схвалили створення спільної балтійської оборонної зони на кордоні Росії та Білорусі.

Про це повідомляє Міністерство оборони Естонії.

Так, міністри оборони підписали сьогодні в Ризі угоду, згідно з якою Естонія, Латвія і Литва найближчими роками створять на своїх кордонах оборонну зону, що складається з різних оборонних об'єктів, метою яких є стримування і, за необхідності, захист від військової загрози.

Балтійська оборонна зона – це ретельно продуманий проєкт, необхідність якого випливає із ситуації з безпекою. Війна Росії в Україні показала, що, крім техніки, боєприпасів і живої сили, нам потрібні також об'єкти фізичної оборони на кордоні, щоб захистити Естонію з першого метра, – заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

За його словами, метою оборонних об'єктів є запобігання військовому конфлікту в їхньому регіоні.

Це робиться для того, щоб жителі Естонії могли почуватися в безпеці, але якщо виникне хоч найменший ризик, вони будуть готові до різних подій швидше.

Балтійська оборонна зона: що відомо

Концепція оборонних об'єктів ґрунтується на угоді на саміті НАТО в Мадриді про те, що союзники мають бути захищені з першого метра, а також на нових планах регіональної оборони.

Прибалтійська зона оборони за своєю суттю є комплексом заходів попередження і польової охорони, елементи якого на місцевості підтримують діяльність оборонних частин, що обороняються, в опорних пунктах, щоб присікти, якщо буде потреба, напад частин агресії.

Елементи будуть розкидані по ландшафту з урахуванням результатів аналізу противника і навколишнього середовища, а також плану бою підрозділів сил оборони.

Прибалтика – це один район бойових дій, і тому оборонні об'єкти будуються спільно з Латвією і Литвою, – пише Міноборони Естонії.

Про що ще домовилися міністри країн Балтії

У мирний час у зоні охорони не розміщуватимуться вибухові речовини та інші перешкоди, створюватиметься мережа опорних пунктів і ліній роздачі. Усі процеси здійснюються у співпраці з місцевими громадами та за погодженням із землевласниками.

Міністри оборони також підписали угоду про наміри щодо систем залпового вогню HIMARS, метою якої є створення основи для спільного використання системи озброєння як у мирний, так і у воєнний час.

Міністри оборони Естонії та Латвії також підписали угоду про співпрацю щодо забезпечення повітряної безпеки НАТО з авіабази Лієлварде в Латвії, поки злітно-посадкова смуга на авіабазі Емарі перебуває на ремонті.

Крім того, міністри оборони обговорили питання, пов'язані з підтримкою України, розвитком потенціалу країн Балтії та майбутнім самітом у Вашингтоні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?