Без допомоги Заходу в Україні можливі затримки пенсій і зарплат — міністерка економіки
Категорія
Економіка
Дата публікації

Без допомоги Заходу в Україні можливі затримки пенсій і зарплат — міністерка економіки

Юлія Свириденко
Джерело:  Financial Times

Якщо ЄС і США не нададуть Україні обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року, то Києву, можливо, доведеться відкласти виплати зарплат держслужбовцям та пенсій.

Україні потрібна фінансова допомога Заходу

Перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко у коментарі Financial Times попередила, що затримка зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку до режиму «виживання».

Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново, — сказала Свириденко.

Міністерка сподівається, що Євросоюз схвалить виділення Україні грошової допомоги в лютому та надасть кошти до кінця березня. Проте, за її словами, цього може виявитися недостатньо.

Справа в тому, що для України в пріоритеті оборона та обслуговування боргу, а це означає, що «є величезний ризик недофінансування окремих соціальних галузей».

Якщо іноземна допомога не надійде, Києву, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати 500 тисячам держслужбовців і 1,4 мільйона вчителів, а також виплати 10 мільйонам пенсіонерів.

Ризики фінансування України

Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що в січні-лютому є ризики з надходженням фінансування. Україна буде «максимально наближати ті ресурси, які внутрішньо можна наблизити».

Ситуація не є критичною. Просто є розуміння, що в цей період нам потрібно буде максимально покладатися на внутрішній ресурс. У нас є нормальна, конструктивна кооперація з Нацбанком. Я думаю, що ми спільно, безболісно виконаємо всі необхідні заходи, щоб профінансувати потреби у видатках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?