Біль назавжди. Україна та весь світ вшановують пам’ять жертв Голодомору
Категорія
Україна
Дата публікації

Біль назавжди. Україна та весь світ вшановують пам’ять жертв Голодомору

День пам’яті жертв Голодомору
Джерело:  online.ua

Щороку у четверту суботу листопада український народ та люди з різних куточків світу вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років.

У День пам'яті жертв Голодомору проводиться акція "Запали свічку пам'яті". Кожен українець може запалити свічку на вікні після хвилини пам'яті.

Свічки також запалюють біля пам'ятників жертвам Голодомору, в храмах і в "Меморіалі жертв Голодомору" в Києві.

25 листопада — День пам’яті жертв Голодомору у 2023 році

Протягом усієї історії свого існування Росія робила все можливе, щоб стерти Україну з лиця землі.

Трагічні події останніх 10 років вкотре підтвердили той факт, що країна-агресорка не відмовилася від своїх підлих планів.

Однак, навіть попри те, що просто зараз триває повномасштабна війна з РФ, ми не маємо право забувати про наших предків, які віддавали свої життя заради майбутнього України та ставили жертвами нашого споконвічного ворога.

Диктатор Йосип Сталін у ХХ столітті влаштовував масові штучні голоди, щоб не лише упокорити український народ, а також знищити його найпрацьовитішу частину.

Голодомор
Озброєний комсомолець охороняє комору зі збіжжям посівного та страхового фондів (Фото: Wikimedia Commons)

Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років, жертвами якого стали близько 4 мільйонів українців різного віку, а також 1,1 млн — втрати ненародженими. Принаймні також вважалося донедавна.

Вже у жовтні 2019 року Музей Голодомору ініціював нове розслідування у справі щодо геноциду українців у 1932–1933 роках.

СБУ призначила нову експертизу, в результаті якої з’ясувалося, що жертвами Голодомору стали 10,5 млн українців.

З них 9,1 млн — на території УСРР та 1,4 млн — у місцях компактного проживання українців у межах СРСР.

Однак точну кількість встановити просто неможливо, оскільки влада СРСР робила все можливе, щоб приховати наслідки цього геноциду та знищила переважну частину архівних документів.

Згідно з результатами опитування, проведеного 20-21 листопада 2022 року Соціологічною групою Рейтинг, 93% українців розцінюють Голодомор 1932-1933 років як геноцид українського народу. Лише 3% — заперечують це, вагались з відповіддю — 4%.

Варто звернути увагу на те, що протягом останніх десяти років кількість українців, які вважають трагедію 1932-33 років геноцидом, зросла в півтора раза.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?