Більше не пам'ятка. Колишню Арку дружби народів у Києві можуть демонтувати
Категорія
Культура
Дата публікації

Більше не пам'ятка. Колишню Арку дружби народів у Києві можуть демонтувати

МКІП
Арка

Міністерство культури та інформаційної політики видало наказ про те, що колишня Арка дружби народів у Києві не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Арку дружби народів у Києві можуть демонтувати

Так, монумент на ознаменування возз'єднання України з Росією втратив статус пам'ятки історії і відтепер може бути демонтований.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Арку дружби народів встановили в 1982 році з нагоди відзначення 60-ї річниці утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Арка зв'язувала дві скульптурні композиції: робітників — росіянина та українця, що тримали стрічку з орденом "Дружби народів", та стелу з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року. В останній Богдан Хмельницький уклав союзну угоду з Московським царством.

Фігури росіянина та українця з орденом "Дружби народів" демонтували у квітні 2022 року. Утім, як наголошують в Інституті національної пам'яті, архітектурний комплекс залишається втіленням міфу про "возз'єднання" України з Росією у 1654 році.

Цей комплекс УІНП називає символом російської імперської політики, що має бути цілковито демонтований.

Раніше Київська міська рада перейменувала споруду в "Арку Свободи українського народу", проте, як вважає Український інститут національної пам'яті, навіть так вона залишається російським імперським монументом. У 2018 році на арці українські митці й активісти намалювали "тріщину дружби".

Демонтажу заважав охоронний статус пам'ятки. Тепер же стає можливим виконання експертного висновку УІНП.

Що відомо про деколонізацію і дерусифікацію в Києві

26 квітня 2022 року в Києві демонтували радянський монумент під аркою тоді ще "дружби народів". Гранітну стелу з багатофігурною групою, присвячену Переяславській Раді, планували розібрати згодом.

Наприкінці квітня 2022 року Київська міська рада почала приймати пропозиції щодо перейменування міських об'єктів, які мають назви, пов'язані з Росією та Білоруссю. У запропонованому списку було 279 пунктів, зокрема вулиці, провулки, алеї, шосе, проспекти та станції метрополітену.

1 серпня 2023 року в Києві з монумента "Батьківщина-Мати" зняли герб колишнього СРСР. Демонтаж та встановлення тризуба завершили до Дня Незалежності України.

Станом на листопад 2023 року в Києві демонтували понад 60 пам'ятних об'єктів, які пов'язані з історією та культурою Росії або СРСР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?