Bloomberg спрогнозувало наслідки війни за Тайвань між Китаєм та США
Категорія
Світ
Дата публікації

Bloomberg спрогнозувало наслідки війни за Тайвань між Китаєм та США

армія США
Джерело:  Bloomberg

Згідно з підрахунками Bloomberg, якщо Китай та США розпочнуть повномасштабну війну за Тайвань, то вона може коштувати 10 трильйонів доларів, а це близько 10% світового ВВП.

Війна за Тайвань може перетворитися на катастрофу для людства

На переконання журналістів, ані російсько-українська війна, ані пандемія коронавірусу та світова фінансова криза не зрівняються з наслідками потенційного збройного конфлікту між КНР та Штатами.

Команда Bloomberg попереджає, що можливість розвитку такого сценарію є цілком реальною на тлі посилення позицій Китаю на міжнародній арені, а також зростаючого почуття національної ідентичності Тайваню.

Масла у вогонь також підливають напружені відносини між Пекіном та Вашингтоном.

Вторгнення Росії в Україну та дефіцит напівпровідників, коли світ знову відкрився від карантину через Covid, дають невелике уявлення про те, що поставлено на карту для світової економіки. Наслідки війни в Тайванській протоці були б набагато більшими.

Що важливо розуміти саме Тайвань виробляє більшість у світі передових напівпровідників, а також багато мікросхем.

Не можна також забувати про той факт, що Тайванська протока є одним із найжвавіших судноплавних шляхів у світі.

Bloomberg прогнозує два сценарії війни за Тайвань

За словами журналістів, перший варіант - це вторгнення КНР, яке втягує США в локальний конфлікт.

Другий - блокада, яка відрізає Тайвань від торгівлі з рештою світу.

За яким би сценарієм не розвився цей конфлікт, економіка Тайваню, цілком ймовірно, буде знищена. Удар по ВВП може сягнути 40%.

Населення та промислова база, зосереджена на узбережжі, додадуть людських та економічних витрат. Якщо відносини з основними торговельними партнерами буде вимкнено та не буде доступу до передових напівпровідників, ВВП Китаю зазнає удару на 16,7%.

Що стосується Штатів, то падіння їхнього ВВП може сягнути 6,7%.

Згідно з прогнозами експертів, для світу загалом ВВП впаде на 10,2%. Також вказано, що найбільше постраждають економіки Південної Кореї, Японії та інших країн Східної Азії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?