Болгарія готова стати посередником у переговорах між Україною та РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Болгарія готова стати посередником у переговорах між Україною та РФ

Дімітар Главчев
Джерело:  Novinite

На майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні Болгарія запропонує розпочати мирні переговори між Україною та країною-агресоркою РФ.

Головні тези:

  • Голова уряду Болгарії Дімітар Главчев висловив готовність надати підтримку Україні у розмірі 80 млн євро.
  • Президент Болгарії відмовився підтримати Україну на саміті НАТО через проросійську позицію щодо війни РФ проти України.
  • Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про неможливість брати на себе відповідальність за мирні переговори між Україною та РФ.

Болгарія запропонує стати посередником у переговорах між Україною та РФ на саміті НАТО

Про це заявив виконувач обов'язків прем'єр-міністра Болгарії Дімітар Главчев.

Я щиро вірю, що ми повинні виступати за мирні переговори, а Болгарія буде виступати посередником. Що може бути краще за це? І це те, що я запропоную; немає жодних проблем.

Дімітар Главчев

Дімітар Главчев

В.о Прем'єр-міністра Болгарії

При цьому він висловив скептицизм щодо шансів Болгарії бути прийнятою в якості посередника, пише агенція.

Я запропоную гарну пропозицію, але для цього потрібна згода, щоб нас визнали посередниками. Важливо підкреслити, що ці мирні переговори повинні відповідати Статуту ООН і міжнародному праву. Це умови, які, в на мою думку, не підлягають обговоренню, — додав Главчев.

Також повідомляється, що Главчев підкреслив готовність Болгарії надати Україні підтримку в розмірі 80 млн євро. 

Водночас у країні відкинули пропозиції про розміщення болгарських військ в Україні, заявивши, що болгарські солдати захищатимуть тільки національну територію.

Президент Болгарії відмовився підтримати Україну на саміті НАТО

Проросійський президент Болгарії Румен Радєв відмовився очолювати болгарську делегацію на саміті НАТО у Вашингтоні через "позицію, яку він має відстоювати щодо допомоги Україні".

У пропозиції щодо участі в саміті НАТО для президента Болгарії згадувалось, що він має "представити рамкові позиції", ухвалені урядом, і на їхній основі "затвердити та/або схвалити" документи, повідомила пресслужба Радєва.

Глава держави не погоджується з окремими положеннями рамкових позицій, ухвалених Радою міністрів, що стосуються зобов'язань, які наша країна бере на себе у зв'язку з війною в Україні, — йдеться в повідомленні.

Як відомо, чинний президент Болгарії довгий час відстоював позиції щодо війни в Україні, які збігаються з позицією Кремля — що надання військової допомоги Києву лише затягує конфлікт, а ті, хто виступає за допомогу українському опору, є "любителями війни".

Орбан відмовився від організації мирних переговорів між Україною та РФ

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна не може взяти на себе відповідальність за мирні переговори у війні РФ проти України, зазначивши, що не має «ні мандату, ні міжнародної політичної ваги».

Головування у Раді ЄС не дає Угорщині мандата для просування миру в Україні, але Угорщина може бути "гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру". Про це сказав глава угорського уряду Віктор Орбан.

Віктор Орбан поділився враженнями після зустрічі з Володимиром Зеленським, яка відбулася у Києві цього тижня. Він зазначив, що Європа могла б зробити більше для просування до миру, але Угорщина, яка зараз головує у ЄС, не має на це мандата.

Угорщина не може взяти на себе відповідальність за це, у нас немає на це ні мандата, ні відповідної міжнародної політичної ваги, у нас немає адекватного національного (валового) продукту, нашої армії і так далі, але ми можемо бути гарним знаряддям у руках господа, ми можемо бути гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру.

Віктор Орбан

Віктор Орбан

Прем'єр-міністр Угорщини

Віктор Орбан заявив, що "мирними переговорами керуватимуть великі країни".

Під час спілкування з журналістами угорський прем’єр зазначив, що Володимир Зеленський "не в захваті" від ідеї мирних переговорів з РФ і припинення вогню.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?