Британія не може самостійно надати Україні дозвіл на удари Storm Shadow по РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Британія не може самостійно надати Україні дозвіл на удари Storm Shadow по РФ

ракета Storm Shadow
Джерело:  The Times

Політика уряду Великої Британії щодо надання Україні дозволу на удари ракетами Storm Shadow по стратегічних об'єктах на території Росії виявилась занадто заплутаною.

Головні тези:

  • Британія не може самостійно дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow для ударів по Росії через складні взаємовідносини та міжнародні обмеження.
  • Уряд Великої Британії має очікувати на схвалення від союзників дозволу надати Україні право використовувати ракети Storm Shadow проти Росії.
  • Спростування заяв нового прем’єра-міністра щодо дозволу для України свідчить про складність зміцнення військово-політичних зв'язків між країнами.
  • Союзники турбуються про можливі наслідки помилкового влучання ракет Storm Shadow по цивільних об'єктах Росії.
  • Від затвердження такого дозволу залежить подальша ситуація у регіоні та міжнародні відносини стосовно конфлікту між Україною та Росією.

Чому у Британії не можуть визначитись із дозволом Україні на удари Storm Shadow по РФ

У матеріалі видання зазначається, що одразу після вступу на посаду новий прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер запропонував послабити обмеження на використання Україною далекобійних ракет Storm Shadow, зокрема, для ударів по стратегічних об’єктах на території РФ.

Спочатку президент Володимир Зеленський сприйняв це, як дозвіл на використання британських ракет для ураження цілей на території РФ.

Однак пізніше уряд Великої Британії спростував заяви Стармера про надання Україні дозволу на використання Storm Shadow для ударів по цілях на території країни-агресорки.

Британія не може самостійно дозволити Україні бити Storm Shadow по РФ
Літак з ракетами Storm Shadow

Від чого залежить дозвіл Україні на удари Storm Shadow по РФ

За словами співрозмовників видання з Міноборони Великої Британії, країна мала переконати у необхідності надання такого дозволу Францію, яка також виробляє ракети Storm Shadow.

У британському військовому відомстві підкреслюють, що країна не має змоги самостійно приймати такі рішення.

Ще один співрозмовник видання зазначив, що Велика Британія спрямувала запит до союзників і в Міноборони країни чекають на відповідь.

На думку старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень із сухопутної війни Бена Баррі, союзників турбує той факт, що у разі помилкового влучання ракет Storm Shadow по цивільних об’єктах Росія отримає виправдання та привід для подальшої ескалації ситуації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?