Британія запустила у космос військовий супутник Tyche. Чим він унікальний
Категорія
Технології
Дата публікації

Британія запустила у космос військовий супутник Tyche. Чим він унікальний

Супутник
Джерело:  online.ua

16 серпня Велика Британія успішно запустила в космос супутник Tyche, перший супутник Космічного командування країни, здатний робити денні фотографії та відео земної поверхні.

Головні тези:

  • Перший військовий супутник Tyche був успішно запущений Великою Британією для збільшення можливостей у сфері розвідки та спостереження.
  • Супутник Tyche став першим оборонним супутником, який повністю належить Міністерству оборони Великої Британії.
  • Майбутня мережа супутників, до якої відноситься Tyche, буде використовуватися для різних цілей, включно з моніторингом стихійних лих, розробкою картографічних даних та відстеженням змін клімату.
  • Запуск військового супутника Tyche свідчить про успішну співпрацю Космічного командування Великої Британії з промисловими партнерами у сфері космосу.

Британія запустила у космос перший військовий супутник

Це перший супутник, запущений в рамках космічної програми розвідки та спостереження Міністерства оборони, яка до 2031 року має створити сузір'я супутників та наземних систем.

Згідно з планом, крім військових операцій, майбутню мережу супутників будуть використовувати для моніторингу стихійних лих, розробки картографічних даних, моніторингу навколишнього середовища та відстеження наслідків зміни клімату.

Tyche був запущений з Ванденбергської бази космічних сил, штат Каліфорнія, компанією SpaceX на ракеті багаторазового використання Falcon 9 в рамках місії Transporter 11.

Супутник призначений для посилення можливостей Великої Британії у сфері розвідки, спостереження та рекогносцировки (ISR). Він також є першим супутником, що повністю належить Міністерству оборони.

Після запуску компанія Surrey Satellites Technology Limited (SSTL), що розробила Tyche, отримала перші сигнали від супутника, що підтвердило успішне виведення його на орбіту.

Це чудовий день для британської космонавтики. Успішний запуск Tyche показав, що Космічне командування Великої Британії і його важливі партнери в оборонному і промисловому секторах можуть швидко реалізувати концепцію і доставити супутник на орбіту, — заявив командувач Космічними силами Великої Британії генерал-майор Пол Тедман. — Tyche є першим з майбутнього сузір'я супутників розвідки, спостереження і рекогносцировки, які ми запустимо протягом наступних років.

SpaceX відправила на орбіту військові супутники для попередження про ракетні атаки

Ракета Falcon 9 з 13 космічними апаратами, призначеними для Агентства космічних розробок (SDA), була запущена 2 вересня 2023 року з космодрому Ванденберг у Каліфорнії й успішно приземлилася на космодромі. Це був 13-й запуск першого ступеня ракети.

Цей запуск став 61-м запуском компанії SpaceX 2023 року, що відповідає торішньому рекорду, а до кінця року залишається ще чотири місяці", — заявив інженер із надійності авіоніки компанії SpaceX Закарі Луппен.

За його словами, початкова спроба запуску місії Tranche 0 була зроблена компанією SpaceX 31 серпня, але була відкладена через несподівану реакцію одного з дев'яти двигунів першого ступеня Falcon 9.

Другу спробу, зроблену 1 вересня, також було скасовано приблизно за 12 хвилин до старту через проблеми з клапаном у наземному обладнанні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?