Британські компанії продовжують експорт до Росії — дані розслідування
Категорія
Світ
Дата публікації

Британські компанії продовжують експорт до Росії — дані розслідування

Британія
Джерело:  The Times

Компанії Великої Британії за 10 місяців 2023 року поставили РФ обладнання, зокрема БПЛА й напівпровідники на понад 100 млн доларів.

Британія експортує до РФ товари подвійного призначення

До Росії досі поступають заборонені санкціями товари з Британії.

Про це з посиланням на дані, підготовлені Київською школою економіки та міжнародною робочою групою Єрмака-Макфола з питань російських санкцій, повідомляє The Times.

Згідно з результатами дослідження, російські військові отримують британські компоненти від третіх осіб за кордоном.

У зброї РФ загалом виявили 28 компонентів з Великої Британії, а більш ніж 2 тис – американського походження.

У матеріалі зауважують, що більшість товарів, які постачали з Великої Британії до Росії, були напівпровідниковими та комп'ютерними компонентами. Однак у 2023 році Росія також отримувала верстати з числовим програмним управлінням, вироблені у Великій Британії. Їхня вартість становить близько 1,5 млн дол.

Відповідно до даних видання, минулого року до Росії також імпортували на близько 1,5 млн дол компоненти напівпровідників FTDI, що виробляють у Британії. У 2022 році РФ отримала їх на суму 500 тис дол

Зазначено, що багато товарів британських товарів потрапляють до РФ загалом через китайські, гонконзькі й турецькі фірми.

Водночас The Times підкреслює, що існують декілька постачальників Великої Британії, котрі напряму імпортують країні-агресору компоненти на мільйони доларів.

Відомо, що у 2022 році до Росії Велика Британія поставила компоненти на близько 770 млн дол.

Заборонена російська нафта все одно потрапляє до Британії

Попри антиросійські санкції мільйони барелів палива з російської нафти все ще імпортуються до Великої Британії.

Про це повідомляє BBC з посиланням на два окремі дослідження.

Британія є однією з багатьох західних країн, які заборонили імпорт нафти і нафтопродуктів, що походять з Росії, намагаючись зменшити кількість доходів, які Москва може отримати від викопних видів палива.

Але два окремі звіти, які отримала компанія BBC, свідчать про те, що правила нафтопереробки дозволяють продуктам, виробленим з російської сирої нафти, потрапляти до Британії.

Ця "лазівка в нафтопереробці" означає, що такі країни, як Індія і Китай, які не ввели санкції проти Кремля, можуть легально імпортувати російську нафту і переробляти її в нафтопродукти, такі як авіаційне паливо і дизельне паливо, заявив Центр досліджень енергетики і чистого повітря (CREA), – пише видання.

Потім ці держави експортують цю продукцію до Британії чи країн ЄС.

Проблема цієї лазівки полягає в тому, що вона збільшує попит на російську нафту і дозволяє збільшити обсяги продажів, а також підвищує їхню ціну, що збільшує кошти, які надходять до військової скарбнички Кремля, – сказав Ісаак Леві, керівник відділу європейсько-російської політики та енергетичного аналізу CREA.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?