Будь-яка допомога Україні йде на користь європейській безпеці — МЗС Чехії
Категорія
Політика
Дата публікації

Будь-яка допомога Україні йде на користь європейській безпеці — МЗС Чехії

ЄС
Джерело:  CTK

Військова, гуманітарна, фінансова, політична чи моральна допомога Україні – також на користь і європейській безпеці, вважає керівник МЗС Чехії Ян Ліпавський. Адже в Україні ЄС стримує імперську експансію Росії, яка також може здійснити агресію як на центральноєвропейський регіон, так і на країни Балтії.

Допомога Україні є внеском у безпеку ЄС

За словами міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського, допомога Україні – військова, гуманітарна, фінансова, політична чи моральна – також на користь і європейській безпеці.

Про це він сказав в інтерв'ю ČTK.

Ми повинні пам'ятати, що в Україні ми стримуємо імперську експансію Росії, яка також гострить зуби на центральноєвропейський регіон, на країни Балтії.

Глава МЗС вказав, що втома від війни, про яку часто говорять, проявляється по-різному, тому він вважає важливим пояснювати громадськості необхідність підтримки України.

Однак, якщо це правда, що ми втомилися від власної безпеки, то ми втрачаємо нашу свободу й суверенітет, – сказав міністр.

Ліпавський заявив, що головний виклик для Праги полягає в тому, щоб тримати Росію якомога далі від чеських кордонів і продовжувати підтримку України.

Якщо Україна впаде, ми зіткнемося з Росією трохи ближче – буквально на кордонах Євросоюзу, дуже близько до Чехії, і ми не повинні цього допустити.

Я регулярно кажу всім в Європі, що наш головний виклик – тримати РФ якомога далі від наших кордонів. Саме на це має бути спрямована наша політика. Дебати проходять непросто, але ми бачимо, що врешті-решт європейські країни здатні дійти згоди, – зауважив Ліпавський.

Міністр також заявив, що Україна та Молдова демонструють високу мотивацію та зусилля, щоб наблизитися до ЄС, і Прага повинна допомогти їм у цьому.

Наша допомога не мотивована чистим альтруїзмом і тим, що це добре. У наших власних інтересах допомогти цим країнам наблизитися до нас якомога ближче, тому що імперіалістична політика Москви знову скрегоче на них зубами, – додав Ліпавський.

Україна воює за майбутнє Європи

Раніше фінський міністр оборони Антті Хякканен у різдвяному привітанні до миротворчих сил згадав про повномасштабне вторгнення Росії в Україну, де Київ, за його словами, веде війну за майбутнє Європи.

Топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель уже звернув увагу на небезпеку перемоги Росії проти України для проєкту Європейського Союзу.

Він також закликав до активнішої підтримки України з огляду на те, що російський президент Владімір Путін не налаштований припиняти повномасштабну агресію найближчим часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?