Час настав. Ексгенсек НАТО виступив з новою пропозицією щодо членства України
Категорія
Політика
Дата публікації

Час настав. Ексгенсек НАТО виступив з новою пропозицією щодо членства України

Андерс Фог Расмуссен
Джерело:  The Guardian

Ексочільник НАТО Андерс Фог Расмуссен наполягає на негайному членстві України в Альянсі, однак щоб стаття 5 Вашингтонського договору не поширювалась на окуповані Росією території.

Расмусен переконує в перевагах часткового членства України в НАТО

За словами колишнього лідера блоку, його план часткового членства України не означатиме автоматичне заморожування конфлікту.

Він вважає, що таке рішення стане стот-сигналом для російського диктатора Володимира Путіна й він нарешті зрозуміє, що не може перешкодити вступу України до Альянсу.

Расмуссен також звернув увагу членів НАТО, що питання членства України у жодному разі не можна знову відкладати у довгий ящик, чи навіть на 2024 рік.

Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до вступу в НАТО. Нам потрібна нова архітектура європейської безпеки, в якій Україна буде в самому серці НАТО, – зазначив політик.

Для чого це потрібно

Ні для кого не секрет, що прихильників членства України в НАТО стримує те, що поширення статті  5 договору Альянсу про колективну самооборону на всю українську території зобов’яже країни-члени НАТО стати на активний захист країни, що перебуває у війні. 

Однак, на переконання Расмуссена, виключення з-під дії договору територій, які утримує Росія, зменшить ймовірність початку війни між блоком та РФ.

Окрім того, він нагадав, що в історії уже існує схожий прецедент.

За його словами, йдеться про 1955 рік, коли Західна Німеччина приєдналася до Альянсу. Що важливо розуміти, тоді стаття 5 поширювалася тільки на її територію, але не на територію Східної Німеччини.

Українська армія зараз є найбільш загартованою в боях армією в Європі і може стати надбанням і прикладом для інших європейських держав, - підсумовує Расмуссен.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?