ЦАХАЛ припинив інформувати РФ про свої атаки у Сирії — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

ЦАХАЛ припинив інформувати РФ про свої атаки у Сирії — Bloomberg

Ізраїль
Джерело:  Bloomberg

Ізраїль припинив повідомляти Росію про свої удари по Сирії. Це сталося після нападу терористів ХАМАСу на ізраїльську територію.

Що відомо про рішення Ізраїлю припинити інформувати РФ про свої атаки у Сирії

Так, 30 жовтня ізраїльські військові літаки бомбардували сирійську військову базу в південній провінції Дараа. За словами осіб, знайомих із ситуацією, Ізраїль розкидав листівки, які попереджають сирійські війська про те, щоб вони не дозволяли Ірану та його довіреним особам діяти поблизу кордону з Ізраїлем.

Незадовго до того Ізраїль завдав удару по складу зброї на великій сирійській базі на півдні країни, де разом із сирійськими силами розміщені іранські офіцери та бойовики її довіреної організації "Хезболла".

За словами свідків, внаслідок атаки загинуло понад десяток сирійських солдатів та офіцерів. Ізраїльські військові літаки також вразили радари повітряного спостереження на найближчому об'єкті.

Члени російської військової поліції час від часу присутні на об'єкті поруч з цією базою. Невідомо, чи були вони там, коли Ізраїль завдав удару. Сирійські військові визнали обидві атаки, - пише видання та додає, що Ізраїль не інформував Росію про ці атаки наперед.

Bloomberg зазначає, що Ізраїль і Росія обидва вигравали від того, що перший попереджав про свої дії. П’ять років тому російський диктатор Володимир Путін обіцяв ізраїльському прем’єру Біньяміну Нетаньягу, що не дозволить Ірану і "Хезболлі" осісти на південному заході Сирії, біля Голанських висот.

Але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Москва стала ближче до Ірану, погіршуючи стосунки з Тель-Авівом. Війна Ізраїлю з ХАМАСом, який контролює Газу і також отримує підтримку від Ірану, та тісне партнерство між Ізраїлем і США ще більше роз’єднали їх.

Ізраїль атакує Сирію: перші подробиці

Як заявляє державне телебачення Сирії, ізраїльські військові завдали потужних ударів по аеропортах Дамаска та Алеппо.

Місцевий медіа-канал Sham FM повідомив, що відбивала атака сирійська ППО.

Окрім того, повідомляється, що аеропорту Алеппо було завдано шкоди, однак жертв немає.

Поки взагалі відсутня інформація про наслідки удару по аеропорту Дамаска.

Ізраїльські військові зазвичай не коментують подібні інциденти, і в четвер від них не було жодної негайної заяви.

Що важливо розуміти, Ізраїль протягом багатьох років завдавав ударів по обєктам, які він назвав пов'язаними з Іраном цілям у Сирії, зокрема й по аеропортах Алеппо та Дамаска.

Джерела заявили, що удари по аеропортах мають на меті перервати іранські лінії постачання до Сирії, де вплив Тегерана зріс після того, як він почав підтримувати президента Башара Асада в громадянській війні, що почалася в 2011 році.

Що важливо розуміти, атаки відбулися за день до приїзду міністра закордонних справ Ірану Хоссейна Амірабдоллахіана

Міністерство транспорту Сирії вже заявило, що технічні групи виїхали для визначення масштабу пошкоджень на обох ділянках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?