Чехія оголосила в розшук генерала ГРУ, причетного до вибухів на складах боєприпасів
Категорія
Світ
Дата публікації

Чехія оголосила в розшук генерала ГРУ, причетного до вибухів на складах боєприпасів

Чехія
Джерело:  Radio Prague International

У Чехії оголосили в розшук російського генерала Головного розвідувального управління (ГРУ) Андрія Авер'янова. Він причетний до вибухів на складах боєприпасів в чеському місті Врбетице у 2014 році.

Організатор вибухів на складах у Чехії оголошений у розшук

Повідомляється, що офіцерів підрозділу ГРУ Авер'янова — Анатолія Чепігу та Олександра Мішкіна — чеські слідчі вважають організаторами вибухів складів у Врбетиці у 2014 році, внаслідок яких загинуло двоє людей.

Дані про склад боєприпасів компанії Imex Group російським агентам надало подружжя російських шпигунів, які мали чеське громадянство, — Олена та Микола Шапошникові.

Останній був співробітником збройової компанії Imex Group. Подружжя забезпечило агентам ГРУ документи для відвідування складу у Врбетиці.

Микола Шапошников помер у березні 2024 року від серцевого нападу.

Чеські слідчі встановили, що ГРУ хотіло запобігти доставці боєприпасів до регіонів, у яких Росія проводила військові операції.

Водночас британські слідчі, як пише Radio Prague International, підозрюють співробітників Авер'янова в отруєнні колишнього російського секретного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у місті Солсбері у 2018 році.

Вибухи у Врбетиці: що відомо

У жовтні та грудні 2014 року сталися вибухи на збройовому складі у Врбетицях.

Внаслідок цього загинули двоє людей, було завдано значних матеріальних збитків: щонайменше на 47 млн дол.

Чеська влада заявила про підозру на адресу агентів російської військової розвідки в середині квітня 2021 року.

Ймовірно, ціллю вибухів були боєприпаси, які призначалися для постачання за кордон, можливо, — в Україну та Сирію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?