Чеха заочно засудили до 21 року ув’язнення за участь у війні на Донбасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Чеха заочно засудили до 21 року ув’язнення за участь у війні на Донбасі

Чеха заочно засудили до 21 року ув’язнення за участь у війні на Донбасі
Джерело:  online.ua

Чеського ексвійськового заочно позбавив волі міський суд Праги.

Джерело: Novinky, посол України в Чехії Євген Перебийніс

Чеського бойовика засудили до 21 року ув’язнення

У Празі суд позбавив волі громадянина Чехії Мартіна Сукупа. 44-річний чоловік воював на Донбасі на боці бойовиків. До Чехії засуджений не повернувся.

На жаль, вирок поки що заочний, бо ця особа все ще переховується на окупованих Росією територіях. Обидві сторони ще можуть подати апеляцію до Верховного суду, але сподіваюся, що з огляду на неспростовні докази, а також те, що суддя, у порівнянні з тим, чого вимагав прокурор, навіть збільшив вирок на рік, перегляду у бік зменшення не відбудеться, - написав на Фейсбук посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Справу кваліфікували як скоєння терористичного акту в складі організованого терористичного угруповання "ДНР" з метою підриву територіальної цілісності і суверенітету України. Це традиційне визначення подібних справ у Чехії, як сказав український посол.

Відомо, що Мартін Сукуп брав участь у бойових діях на сході України з 2014 року, коли прибув у Донецьк. Також вів терористичну діяльність у Краматорську та Горлівці. Очолював танкову роту з 2018 року, згодом – артилерійську батарею.

У нас не було жодних сумнівів, що обвинувачений покинув територію Чехії, поїхав в Україну та приєднався до структур сепаратистських угруповань, – сказала голова Сенату Сільвія Слепичкова, яка додала, що це підтверджується свідченнями свідків та дописами Сукупа в соціальних мережах та фотографіями.

Мартін Сукуп (фото - facebook.com/yevhen.perebyinis)

За словами Слепічкової, на розмір покарання в основному вплинуло те, що Сукуп зловживав командними навичками, отриманими під час перебування в чеській армії, і те, що він брав участь у бойових діях набагато активніше за інших звинувачених у подібних справах.

Адвокат Сукупа оскаржив вирок на місці.

Згідно з вироком, він брав участь у боях за міста Краматорськ та Горлівку, в яких загинуло тисячу українських воїнів.

Беручи активну участь в цих збройних конфліктах, він по суті вчинив терористичний акт, – сказав прокурор Марек Бодлак, який запропонував засудити Сукупа до 20 років ув’язнення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?