Через що людство втрачає мільйони років життя — дослідження науковців
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Через що людство втрачає мільйони років життя — дослідження науковців

Через що людство втрачає мільйони років життя — дослідження науковців
Джерело:  online.ua

За словами представників Міжнародної групи дослідників, вони вирішили підрахувати, скільки років життя втрачає людство через метаболічні проблеми, зокрема й ожиріння. 

Джерело: Cell Metabolism

Керівництво ВООЗ звертає увагу на те, що близько 13% дорослого населення світу страждає від ожиріння.

Що важливо розуміти, це є причиною погіршення не лише якості та тривалості життя, а також є серйозним викликом для економіки різних країн та продуктивності праці.

Ні для кого не секрет, що ожиріння доволі часто стає причиною проблем з серцем і судинами, навантаження на кістки та суглоби, а також онкологічних захворювань.

Що відомо про нове дослідження впливу ожиріння на життя людей

Вчені із Сінгапуру, Китаю та США уважно проаналізували дані 9000 досліджень, які були оприлюднені з 2000 до 2019 року. Дані вони отримали від 162 країн, щоб дізнатися причини передчасних смертей у різних куточках світу.

Науковці найбільше цікавили метаболічні захворювання: ожиріння, гіпертонія, діабет другого типу, високий рівень холестерину тощо.

За словами дослідників, вказані захворювання часто протікають у тандемі, мають загальні фактори ризику та пов'язані з підвищеним ризиком інвалідності, раку та передчасної смерті.

Фото - istockphoto.com

Скільки років життя втратило людство через ожиріння

Іноземні вчені дійшли неочікуваного висновку. Вони заявили, що найбільш значний приріст тягаря хвороб спостерігався у країнах із високими середніми показниками доходу, рівня освіти та народжуваності.

Втім, тягар метаболічних хвороб зростає у всьому світі, хай і неоднорідно: скажімо, смертність від гіперліпідемії знизилася, а ось метаболічний тягар ожиріння та діабету залишився незмінним. Вчені підрахували, скільки років (виходячи з очікуваної тривалості життя) втратило людство через проблеми з зайвою вагою. Лише за 2019 рік цей показник становив 160 мільйонів років, - йдеться в повідомленні.

Окрім того, вчені попереджають, що кількість людей, які страждають від проблем з метаболізмом, продовжує стрімко зростати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?