Чоловік випадково придбав картину майстра епохи Ренесансу за 30 доларів
Категорія
Культура
Дата публікації

Чоловік випадково придбав картину майстра епохи Ренесансу за 30 доларів

Чоловік випадково придбав картину майстра епохи Ренесансу за 30 доларів
Джерело:  online.ua

Якби Кліффорд Шорер не спізнювався на захід з приводу виходу на пенсію своєї подруги, він ніколи б не наткнувся на цінну картину Альбрехта Дюрера, якій пів тисячі років і яку неабияк цінують у світі мистецтва. «Богородиця з дитятком на трав’янистому березі» світила епохи Відродження може зробити підприємця з Бостона, дуже заможною людиною.

Джерело: Associated Press

Цікава пригода, яка спровокувала неочікувану покупку, коли Шорер їхав на своєму Prius по міжштатній автомагістралі до штату Коннектикут, де Емі Мейерс, директор Єльського центру британського мистецтва, влаштовувала невеличку вечірку.

Я забув свій подарунок. Було 17:05 і я не думав, що знайду відчиненими якісь крамниці,

— сказав Шорер.

Тому він відкрив пошуковик Google і натрапив на Брейнерда Філіпсона, торговця рідкісними книгами, який продавав речі у своєму домі. Шорер з’їхав з шосе, придбав вінтажну книгу поезій Вільяма Блейка і кинувся назад до своєї машини, коли торговець запитав, чи знає він щось про мистецтво запропонував познайомити з власником картини.

«Богородиця з дитятком на трав’янистому березі» Альбрехта Дюрера (фото - wikiart.org)

За якийсь час Шорер вже був у будинку власника картини Дюрера, який він описує як:

...скромний будинок, де потрібно було зробити ремонт, а на під’їзді стояли автомобілі, які потребували обслуговування. Увійшовши всередину... сів за його обідній стіл, подивився на малюнок і замовк. Він запитав мене, чи все гаразд, а потім зайшов у сусідню кімнату...

Через кілька хвилин чоловік повернувся і запитав Шорер , що він думає з приводу картини. Той відповів:.

Це або шедевр, або найбільше в світі шахрайство.

Чоловік, який скромно заробляв, купуючи та продаючи вживані товари, взяв малюнок на продажу маєтку в Конкорді, штат Массачусетс, за 30 доларів — він, як пояснив Шорер, «релігійний, і я думаю, що він поважав релігійну алегорію».

 Цей продаж відбувся в 2016 році після смерті архітектора Жана-Поля Карліхана. За даними Boston Herald, Карліхан успадкував твір від свого діда, який купив його в Парижі в 1919 році. Представник сім’ї розповів журналістам що «не пам’ятає, щоб він бачив картину на стіні» в будинку Карліхана. Це підтверджує те, власники вважали, що це лише марна репродукція.

Наразі мало що з робіт Дюрера коли-небудь потрапляє на відкритий ринок. Лише кілька його малюнків були виставлені на продаж з 1978 року, тоді його акварель пройшла приблизно за 1,3 мільйона доларів на Sotheby's в Лондоні.

 Дюрер помер у 1528 році, він був художником, гравером і теоретиком німецького Відродження.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?