Чому "російської" культури насправді не існує — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому "російської" культури насправді не існує — академік Української академії наук Віталій Луньов

Чому "російської" культури насправді не існує — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Чому "російська" культура насправді ніколи не була російською та як вона привчила народ до вседозволеності обговорили у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Попри те, що уже понад 9 місяців триває повномасштабна війна рф проти України, чимало людей з різних куточків світу продовжують захищати російську культуру та її право на існування в цивілізованому світі.

До прикладу, 7 грудня всесвітньо відомий італійський театр опери та балету La Scala відкрив новий сезон російською оперою "Борис Годунов" Модеста Мусоргського.

Українські активісти одразу прийшли під будівлю опери з протестом та гаслами "Ла Скала не повинна сприяти путінській пропаганді".

Прем’єрка Італії Джорджа Мелоні на тлі протесту українців заявила, що її країна усіляко підтримує Україну у війні проти рф, однак також додала, що світ, мовляв, повинен провести межу між культурою та політикою.

Ми не маємо нічого проти російського народу, російської історії, російської культури. Ми маємо щось проти тих, хто зробив політичний вибір вторгнутися в суверенну країну, — заявила політикиня.

То чому ж світ досі не може та не хоче відмовитися від російської культури, яка безпосередньо породила агресію проти українців та інших народів?

Чому "російської" культури насправді не існує

За словами академіка Української академії наук Віталія Луньова, існування "великої російської" культури — це ще одна брехня, яку вигадала влада рф і в яку досі вірить світ.

Якщо говорити про російську культуру, то тут, перш за все, навіть не зрозуміло, що вона собою являє. Доволі довго це була спільна культура багатьох народів, які в неї приносили щось своє. Навіть зараз, згадуючи прізвища відомих вчених та письменників, складно зрозуміти, ким вони були. Росіяни багатьох українських світочів називають своїми, забуваючи про те, що вони родилися і росли в Україні й лише у 1940-1950 роках переїхали до рф, — пояснює Віталій Луньов.

Він звертає увагу на те, що кремлівській режим завжди намагався ввести в оману людей, нав'язавши ідею про те, що все найкраще у світі вигадали і зробили саме росіяни.

Як російська культура привчила народ до вседозволеності

Академік Української академії наук Віталій Луньов наголошує, що ще однією характерною відмінністю російської культури є те, що вона нав'язує народу міф про якийсь "особливий історичний шлях розвитку".

Кожна людина співвідносить себе з певними нормами, культурою. Й кожного разу рф дозволяє своїм же громадянам бути будь-якими, оскільки вони "унікальні". І оці "будь-які" фактично означає — робіть, що завгодно. Тобто росіянам їхня культура дозволяє робити усі можливі злочини, прикриваючись своєю "унікальністю", своїм "особливим історичним шляхом". Але це велика омана, — наголошує Віталій Луньов.

На його думку, уся проблема полягає в тому, що росіяни століттями живуть у парадоксальній реальності.

Вони вірять у свою величність, але довкола завжди бачать злидні та бідність.

Вони звикли до ідеї, що їм всі заздрять, хоча цивілізований світ їх просто зневажає.

Російська культура зробила їх сліпими та озлобленими, оскільки "унікальність" виявилася просто вигадкою.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

Вас може зацікавити: Світ розплющив очі: як змінилося ставлення до українців у світі — Свідомі про несвідоме

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?