Чому виникає гігантизм або затримки у рості дітей — пояснення ендокринологині
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чому виникає гігантизм або затримки у рості дітей — пояснення ендокринологині

Чому виникає гігантизм або затримки у рості дітей — пояснення ендокринологині
Джерело:  online.ua

Заслужена лікарка України, лікарка-ендокринологиня вищої категорії Лариса Ніфонтова розповіла online.ua, які причини гігантизму або затримок у рості дітей та чому для дітей такий важливий сон.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Через що виникає гігантизм або затримки у рості

Лариса Ніфонтова розповідає, що дитину до першого року життя часто вимірюють і педіатр, і сімейний лікар. Є вікові норми за якими дитина повинна розвиватися.

Передусім треба звертати увагу на спадкові фактори. Є сім’ї низькорослі по батьківській чи материнській лінії, а є високорослі сім’ї. На це треба звертати увагу. Дитина при народжені у середньому 50-55 см і далі виростає до 75 у рік. Тобто +20 см – інтенсивний ріст за перший рік життя дитини.

До 3 років за секрецію гормону росту відповідає щитоподібна залоза. Гормони щитоподібної залози, той же самий тироксин стимулює секрецію гормону росту.

І дитина виростає за участі цих гормонів. Є вроджений гіпотиреоз, то дуже-дуже яскраво виражена затримка фізичного і психічного розвитку дитини. Якщо це не патологія щитоподібної залози, далі треба дивитися.

У підлітків за ріст відповідає гормону росту. У дівчат – це естроген. У хлопчиків – тестостерон. Підлітки виростають за рік на 10-15, до 20 см.

І соматотропний гормон, і є такий фактор росту, інсуліноподібний фактор росту. Він - як критерій, по якому можна вже зрозуміти, є дефіцит гормону росту чи нема. Ви знаєте, що є гіпофізарні карлики. Там багато ще інших симптомів, але вони дуже маленькі. З трьох років це взагалі – нуль. Якщо батьки кажуть, що нуль додавання в зрості, то це явне відхилення від вікових нормативів.

Дуже важливо, щоб батьки знали, що є рентгенотрофія кистей рук. Припустимо, дитині 12 років, виглядає вона на 9 років.

У кожному індивідуальному випадку треба розглядати все окремо. Головне своєчасно звернути увагу.

Коли виділяється гормон росту

Вночі виробляється гормон росту - соматотропний гормон, тому дуже важливо дітям та підліткам дотримуватись режиму сну та спати 7-8 годин на добу.

Задля правильного росту має бути баланс між мелатоніном і гормоном росту, соматотропним гормоном.

Звісно, гормон росту, його називають соматотропний гормон, він виробляється гіпофізом. Тобто це вже центральна нервова система, що регулює баланс периферійної ендокринної системи.

Лікарка зазначає, що гормон росту виробляється, як правило, вночі. Пік гормону росту – через годину після засипання. Тому дітям лікарі рекомендують лягати спати своєчасно, не пізніше 23-ї години.

Зараз, на жаль, діти люблять бути з гаджетами, не засинають, вночі прокидаються. За цим треба стежити, за порушенням вироблення гормону росту, мелатоніну, далі вже зниження успішності в школі і пам’яті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?