Чи є загроза припинення допомоги Україні з боку США — відповідь Держдепу
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи є загроза припинення допомоги Україні з боку США — відповідь Держдепу

Джеймс О'Браєн
Джерело:  РБК Україна

За словами помічника Держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймса О'Браєна, незважаючи на позицію певної кількості представників Республіканської партії, наразі не має підстав для припинення допомоги Україні від Вашингтона. 

Що у Держдепі кажуть стосовно продовження допомоги Україні з боку США

О'Браєн підкреслив, що коли у листопаді минулого року президент США Джо Байден звернувся до Конгресу із запитом щодо фінансування додаткової допомоги Україні, очікувалось, що ініціативу підтримають більше 300 конгресменів у Палаті представників.

І цього разу ми отримали саме цю кількість. Тож я думаю, це показує, що підтримка не зменшується. Вона залишається, і той факт, що вона залишилася настільки інтенсивною, як ви бачили у Палаті представників під час голосування, свідчить про те, що ми залишаємося з Україною, доки вона не переможе, — зазначив О'Браєн.

Представник Держдепу додав, що конгресмени дуже пишаються виділенням додаткової допомоги Україні.

Вони залишилися і проголосували, бо хотіли голосувати, хотіли виступити і бути врахованими. І я думаю, що це і є меседж, що ці голоси залишилися протягом усього жахливого шестимісячного очікування, — пояснює дипломат.

Представник Держдепу також додав, що наразі українські військові зможуть не економити боєприпаси, передачу яких США пообіцяли ще в березні місяці цього року.

Ще у березні США оголосили про постачання в Україну артилерійських снарядів у рамках пакету військової допомоги.

О’Браєн додав, що на тлі ймовірного надходження додаткової допомоги з боку США, не потрібно буде економити боєприпаси.

Я думаю, що тепер їх можна буде використовувати швидше. Таким чином, пауза зменшилася, оскільки кількість снарядів, які зберігали на наступний місяць, тепер може бути використана відразу, і вони вже тут, — пояснив представник Держдепу США.

Від чого залежатиме підтримка України з боку США

О’Браєн підкреслив, що подальша допомога Україні від партнерів залежатиме від запровадження та ефективності реформ.

Наша допомога тут через те, що в Україну було скоєно незаконне вторгнення, через те, що Україна є демократією, через те, що Україна проводить реформи для поліпшення своєї демократії, — пояснює О’Браєн.

Представник Держдепу підкреслив, що подальша підтримка України залежатиме від прогресу у впровадженні необхідних реформ.

За його словами, саме ефективна реалізація реформ є ключовою умовою подальшої підтримки України з боку європейських партнерів, США та країн-членів G7.

Умова полягає в баченні більшого прогресу у зміцненні незалежних слідчих органів, зміцненні інституцій, які вирішують спори, чи то це суди, податкові та митні служби, щоб усі вони могли виконувати свою роботу об'єктивно або втручання. І уряд зобов'язаний це зробити. Сьогодні я зустрівся з парламентарями. Вони зобов'язані продовжувати цю програму. Тож ми продовжимо працювати над цим, — пояснює О’Браєн.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?