Чи має право Україна заборонити російським полоненим телефонувати додому — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи має право Україна заборонити російським полоненим телефонувати додому — відео

Полон
Джерело:  online.ua

Напередодні Нового року на сайті президента з'явилася петиція про заборону російським військовополоненим телефонувати до своїх рідних. Керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів журналісту online.ua, чи відповідає це Женевським конвенціям.

Україна дозволяє росіянам телефонувати додому

Петро Яценко каже, що Україна підписала Третю Женевську конвенцію, а минулого року зробила крок вперед.

Ми сказали, що ми дозволимо російським військовополоненим по IP-телефонії регулярно зв'язуватися зі своїми рідними. Це було приблизно від 5 до 15 хвилин на певний період часу. Якщо менше військовополонених, це частіше відбувається. Якщо більше військовополонених, як зараз, то це відбувається рідше.

Всі російські полонені мають можливість подзвонити додому і сказати, що вони в полоні, назвати свій особовий рахунок на який їхні рідні можуть вислати гроші на купівлю певних речей.

Так само дуже багато речей є прописаними в Женевських конвенціях, і ми не можемо їх порушити. IP-телефонія там, очевидно, не прописана. Це — добра воля України.

За словами представника КШППВ, Україна платить за ці дзвінки досить значні суми, тому що вони не дешеві. Частково вони покриваються з тих грошей, які заробляють військовополонені, але не всі вони заробляють достатньо і не всім їм родичі присилають достатньо грошей.

Ми сподівалися на те, що Росія дозволить зв'язуватися з рідними. І вона зрештою почала дозволяти зв'язуватися з рідними, але в дуже такий збочений спосіб. Тобто це не дзвінки, не нормальна розмова, це йде пропаганда.

Яценко каже, що логічно, що громадськість почала обурюватися і говорити: давайте, якщо з того боку немає можливості дзвонити, припиняти дзвінки.

Це питання до перемовин і якщо з того боку не готові до цього, то звісно, ми вільні в тому, щоб таку можливість припинити. Тому що все решта, те, що прописано в Женевських конвенціях, ми виконуємо.

Виконання Україною Женевських конвенцій на хорошому рівні засвідчує і Міжнародний комітет Червоного Хреста, і міжнародні та українські журналісти, які їздять та дивляться, які умови мають росіяни.

Представник КШППВ каже, що Україна і воює насправді за цю відмінність.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?