Чи нормально насолоджуватися святами на тлі війни — пояснює академік Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи нормально насолоджуватися святами на тлі війни — пояснює академік Віталій Луньов

Віталій Луньов

На тлі наближення різдвяно-новорічних свят дедалі більше українців замислюються про те, чи мають вони моральне право радіти та веселитися, поки триває війна. Віталій Луньов, академік Української академії наук, запевняє, що бути щасливим навіть у часи нещастя — це мистецтво, якого не варто соромитися.

Психолог Віталій Луньов закликає українців не забувати про свята навіть під час війни

За словами академіка Української академії наук, його справді дивує почуття провини в українців через святкування тих свят, які є невід'ємними елементами нашої культури.

Якщо є якесь свято чи подія, які синхронно щороку, чи через певний відрізок часу, відбуваються, то чому виникає почуття провини за здатність радіти, щоб синхронізуватися всім в одному соціальному часі? Це мене як психолога дуже сильно дивує.Це з самого початку виглядає як спекуляція на тлі наших почуттів до здатності відчувати радість та щастя, блаженство, настрій — що завгодно.

Віталій Луньов звертає увагу на те, що жодна людина не може нескінченно жити в парадигмі війни.

Навпаки, українці повинні повертатися в парадигму норми життя, попри активні бойові дії на фронті.

На переконання психолога, заборона насолоджуватися митями щастя у святковий період — це шлях до патологізації стосунків між людьми.

Що важливо розуміти, попри те, що більшість українців знаходяться в тилу, вони сприймають та переживають події війни майже так само, як наші захисники на полі бою.

Академік Української академії наук зазначає, що у багатьох бійців ЗСУ набагато кращі психологічні показники, ніж у їхніх дружин, членів родин та друзів.

Річ у тім, що наші захисники вже адаптувалися до ситуації, яку ми лише уявляємо та якої так сильно боїмося.

Саме тому, з психологічної точки зору, право на відпочинок, на святкову паузу мають не лише воїни в окопах, а й українців в тилу.

Ялинка чи будь-який інший атрибут свята — хіба ж він хоч якось пов’язаний зі знеціненням героїчного шляху наших воїнів? Ніяк.

Українці повинні прагнути щастя навіть у найжахливіші періоди своєї історії

За словами Віталія Луньова, ніхто не повинен нав’язувати українцям, що та коли вони повинні відчувати, адже почуття, настрій, світогляд — це все про індивідуальний вибір кожного з нас.

Ба більше, людина повинна пишатися вмінням не втрачати жагу до життя навіть у найскрутніші часи.

Це ж мистецтво — відчувати щастя в умовах нещастя. Як ми це можемо заборонити?.. Нас постійно звідусіль бомблять, й навіщо нам травматизувати себе через заборону на виявлення почуттів?

На переконання психолога, навіть на тлі війни батьки не мають права забирати у себе та своїх дітей святковий настрій.

Будь-які свята насамперед пов’язані з тим, що люди починають разючіше відчувати соціальний час.

Саме це дозволяє воїнам та цивільним — людям з різних вимірів — знову відчути єдність на нерозривність.

Кожен з нас повинен відчувати відповідальність за власні відчуття та не забороняти собі робити те, що ми хочемо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?