Чим Путіну вигідний підрив багатоповерхівки у Бєлгороді — відповідь аналітика
Категорія
Світ
Дата публікації

Чим Путіну вигідний підрив багатоповерхівки у Бєлгороді — відповідь аналітика

Бєлгород
Джерело:  24 канал

Вибух у будинку у Бєлгороді 12 травня російська влада вигідно використає у своїх інтересах. Аналітик Ігор Тишкевич порівняв ці події з нещодавнім терактом у “Крокус Сіті Холі” та терактами у багатоповерхівках у Росії на початку володарювання нелегітимного президента РФ Володимира Путіна.

Путін знову підриває Росію

Сьогоднішні події у Бєлгороді дивним чином виявилися дуже вчасними для Путіна.

Таке вже було. На внутрішньому полі Росії згадаймо прихід Путіна та Другу Чеченську війну. Вибух кількох багатоповерхівок, Дагестан і не тільки — дали привід легітимізували війну і навіть зробили з Путіна "воєначальника". Вчасно сказана фраза "мочити в сортирі" затьмарила "рязанський цукор" та пов'язаних працівників ФСБ. Люди повірили, злякалися і водночас запишалися, — впевнений аналітик.

Нині ситуація схожа. Йде процес "панування", який повинен супроводжуватися картинкою "воєначальника, що захищає людей". З наступом на Донбасі не все так гладко. Пішли на Харків, але тут є обмеження щодо часу та сил.

Зараз для продовження війни (точніше для тиску) потрібне поповнення особового складу: або вербуванням, або хвилею мобілізації. Для вербування мігрантів підійшов "Крокус" — легітимізував процес і дав зрозуміти, що для частини гастарбайтерів це єдиний вихід.

Для свого населення необхідний страх. Знову згадуємо Другу Чеченську. Проблема лише в тому, що Бєлгородська область — прикордонна, і вона давно була у своєму коконі. Вибух багатоповерхівки — потужний інфопривід. На його тлі Путін заявить щось жорстке і, можливо, поміняє кілька генералів.

Але Бєлгород біля фронту. Тому протягом місяця — двох цілком можливе повторення. Люди мають злякатися. Тоді можна й у мобілізацію грати. Коли в слові "багатоповерхівка" остання буква буде "и", населення буде готове, каже Тишкевич.

Росія далі роздуватиме дискусію про західну зброю

На зовнішньому полі Росія зараз максимально розкручуватиме тему українського удару. Це легітимізація атаки на Харківську область (про що Путін заявляв, говорячи про "зону безпеки" раніше) і спроба вкотре розгорнути дискусії про західну допомогу. Чому так?

Снаряд таких руйнувань не завдасть. Та й далеко. КАБ — можливо. Росія так робила, але Україна не має такого арсеналу. Сказати, що "своя бомба випадково впала" для росіян у принципі ризиковано.

Незабаром з'явиться теза про ракету ATACAMS чи щось подібне.

Відомий основний засіб впливу на росіян — не санкції Заходу. Останнє дуже важливе. На тлі побоювань партнерів з ЄС, що зброя атакуватиме цілі на території Росії. Кремль розганятиме тему "західна ракета влучила у житловий будинок".

А далі політики в країнах Європи повторять тезу на свій лад "якщо ми даємо ракети Україні, то є ймовірність повторення Бєлгорода". Та і щодо решти пакетів допомоги спробують пограти. Зірвати постачання — навряд чи.

Росія має запас мінімум 3 та максимум 5 тижнів. Якщо є можливість відстрочити вирівнювання потенціалів з боєприпасів (прихід пакетів допомоги) хоча б на кілька тижнів (на фоні посилення тиску) — усі засоби хороші. До такого треба бути готовим.

Що вказує на підрив зсередини будинку в Бєлгороді

Багатоповерхівку у Бєлгороді могли підірвати зсередини. Це може свідчити про чергову провокацію Росії проти України.

OSINT-аналітик та військовий оглядач Tendar зазначає, що схема вибуху вказує на вибух зсередини будівлі.

У Бєлгороді підірвали житловий будинок. Протягом цієї війни я бачив багато вражених житлових будинків, і я майже впевнений, що цей зовсім інший, — підкреслює військовий оглядач.

Як пояснив аналітик, на опублікованих у мережі кадрах не помітно жодної ракети, що падає, а лише дим та уламки, які розлітаються.

Це має всі ознаки того, що сталося в 1999 році в Москві, коли ФСБ Росії підірвала багатоповерхові будинки, щоб "виправдати" війну в Чечні, — додав аналітик.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?