Чому білоруси воюють за Україну — пояснення т.в.о. командира Полку Каліновського
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому білоруси воюють за Україну — пояснення т.в.о. командира Полку Каліновського

Павло «Дзядзька» Шурмей
Джерело:  online.ua

Тимчасово виконуючий обовʼязки командира Полку імені Кастуся Каліновського Павло «Дзядзька» Шурмей у інтерв’ю для Online.UA розповів, що надихає білорусів ставати на захист українського народу безпосередньо на полі бою.

Головні тези:

  • Полк імені Кастуся Каліновського складається винятково з білоруських добровольців, які захищають Україну заради визволення власної батьківщини.
  • Білоруси відчувають силу та національну гордість, беручи участь у військових операціях для знищення російських окупантів.
  • Павло «Дзядзька» Шурмей переконаний, що перемога українських збройних сил над російською армією допоможе Білорусі повернути владу в руки народу та відстояти свою незалежність.
  • Усвідомлення ціни незалежності через участь у війні та важкість боротьби допомагає білорусам та українцям реально оцінити значення свободи.

Полк імені Кастуся Каліновського — військова фармація у складі ЗСУ, створена у березні 2022 року з метою захисту України від вторгнення РФ. Бійцями Полку, який складається з батальйонів “Волат” та “Літвін”, є винятково білоруські добровольці. Чисельність — близько 5 тисяч воїнів. Головна мета Полку Каліновського: «Визволення Білорусі через визволення України».

Частина білорусів уже усвідомила ціну незалежності

Як зазначає «Дзядзька», він та його побратими з Полку Каліновського — приклад для всіх білорусів, а також підтвердження того, що громадяни РБ не бояться зі зброєю в руках доводити своє право на існування, а також право на існування незалежної Білорусі.

Т.в.о. командира Полку ніколи не сумнівався в тому, що він та його бійці зможуть вплинути на хід історії, відвоювати незалежність власної батьківщини, захистивши суверенітет України.

Для мене Полк Каліновського — це приклад опору. Це війна за перемогу України та за незалежність Білорусі. Україна своїм прикладом показала, що Росія, на жаль, не просто “пшик”, а, як то кажуть, колос на глиняних ногах.

Павло «Дзядзька» Шурмей

Павло «Дзядзька» Шурмей

Т.в.о командира Полку імені Кастуся Каліновського

Він також звертає увагу на те, що саме українці продемонстрували білорусам, що можливо вистояти проти “другої армії світу”, навіть коли у це ніхто не вірить.

Попри те, що Україна втратила свою боєздатну армію після розвалу СРСР, пережила окупацію Криму Росією та початок РФ війни на Сході, це не зламало дух народу.

Навіть коли Захід не встигає надавати ЗСУ потрібну допомогу, українські воїни успішно тримають оборону й показують усьому світу, яким жалюгідним збіговиськом є російська армія.

Воїни Полку Каліновського (Фото: bel.army)

Завдяки перемозі України Білорусь зможе також стати вільною

Павло «Дзядзька» Шурмей переконаний в тому, що одразу після того, як ЗСУ остаточно розгромлять російську армію, у білорусів з'явиться вікно можливостей — вони нарешті зможуть відстояти незалежність батьківщини, а народ поверне владу до своїх рук.

Щоб це сталося якомога швидше, тисячі білоруських добровольців приєдналися до захисту України у її війні проти РФ.

Воїни Полку Каліновського (Фото: bel.army)

Т.в.о. командира Полку Каліновського також попередив, що Росія, в якому б вигляді вона не існувала, завжди буде заважити розвиватися і Україні, і Білорусі.

Люди повинні зрозуміти, що свобода, незалежність — просто так ти її не отримаєш. 1991 року, коли Білорусь стала незалежною, і ця незалежність просто впала зверху. Радянський Союз розвалився, ось, будь ласка, вже ось тримайте вашу незалежність. Люди не розуміли ціни цієї незалежності… І на жаль, люди розуміють тоді, коли це виборюється кров'ю, здоров'ям та важкою працею, — підсумував «Дзядзька».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?