Чому блокада кордону з Україною є серйозним ударом для Польщі — відповідь експертів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому блокада кордону з Україною є серйозним ударом для Польщі — відповідь експертів

Центр протидії дезінформації
блокада кордону України

Аналітики Центру протидії дезінформації звертають увагу на те, що блокування польськими перевізниками кордону з Україною шкодить насамперед економіці Польщі.

Польські перевізники шкодять економці власної країни

Експерти нагадують, що саме Україна є найбільшим торговельним партнером Варшави поза межами Євросоюзу.

Що важливо розуміти, товарообіг Польщі з Україною більший, ніж з Китаєм.

Окрім того, наголошується, що протягом минулого року експорт польських товарів в Україну сягнув близько 12 млрд доларів, а експорт українських товарів у Польщу — 4,7 млрд дол. Це означає, що сальдо торгівлі однозначно на користь Варшави.

Центру протидії дезінформації також наголошує, що саме Польща постачає в Україну багато товарів з високою доданою вартістю.

Експорт в Україну забезпечує полякам понад 100 тис. високооплачуваних робочих місць. Крім того, блокада завдає відчутних збитків сфері обслуговування Польщі, яка за 3 місяці протестів втратила понад 10 млн дол.

За словами аналітиків з ЦПД, намагання польських перевізників уникнути конкуренції з українськими, блокуючи кордон, завдає шкоди польській міжнародній торгівлі, ринку праці та б'є по сфері обслуговування.

Зняття перешкод на кордоні є спільним інтересом як України, так і Польщі.

Блока українського кордону. Останні подробиці

Станом на ранок 16 лютого польські фермери блокують уже 5 пунктів пропуску на кордоні з Україною. У чергах застрягли близько 1400 вантажівок.

За словами речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка, йдеться про напрямки пунктів пропуску Ягодин, Рава-Руська, Шегині, Устилуг, Угринів.

Демченко також звернув увагу на те, що перевізники шукають напрямки перетину кордону на тих пунктах, де це можливо.

Один це пункт пропуску Краківець, і станом на ранок сьогодні там також є черги. Це 1700 вантажівок, тобто найбільша черга на всіх напрямках на кордоні з Польщею.

Андрій Демченко

Андрій Демченко

Речник Державної прикордонної служби України

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?