Польща на півроку продовжила тимчасовий захист для українських біженців
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща на півроку продовжила тимчасовий захист для українських біженців

Prawo.pl
Біженці

Українці, які прибули до Польщі в період з 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року, зможуть користуватися тимчасовим захистом ще півроку.

Українські біженці зможуть ще півроку знаходитися у Польщі

Сейм Польщі проголосував за ухвалу про продовження тимчасового захисту для українських воєнних біженців до 30 червня 2024 року.

Про це повідомляє Prawo.pl.

Українці, які прибули до Польщі в період з 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року зможуть користуватися тимчасовим захистом ще пів року. Окрім цього Сейм подовжив податкові пільги до кінця року для тих, хто надає гуманітарну допомогу.

Це означає, що біженці з війни з України, перебування яких вважається легальним, мають, серед іншого:

  • вільний доступ до ринку праці;

  • право на користування сімейними благами;

  • доступ до медичної допомоги;

  • можливість ведення бізнесу.

Однак євродепутати не погодилися продовжити термін дії тимчасового захисту для громадян України до 4 березня 2025 року згідно з рішенням Ради ЄС.

Захист українців у Польщі

Раніше було повідомлено, що тимчасовий захист у Польщі можуть продовжити не на 6 місяців. До 30 червня залишаться чинними дозвільні документи на проживання в Польщі.

Українці масово виїжджають із Польщі. Лише в грудні із системи соціального страхування вибули майже 7 тис громадян України.

Останніми місяцями відтік українців із Польщі до інших європейських країн посилюється. За даними польського Управління соціального страхування (ZUS), у грудні 2023 року внески сплатили 759 тис українських громадян – на 6,9 тис осіб менше, ніж у листопаді 2023-го. Хоча найбільший спад фіксувався у січні 2023 року – тоді знялися з реєстрації у ZUS 8,2 тис українців.

Загалом у 2023 році кількість застрахованих українців у Польщі зросла на 13,4 тис.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?