Чому тривалий перегляд телевізора є небезпечним для дітей — відповідь вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чому тривалий перегляд телевізора є небезпечним для дітей — відповідь вчених

телевізор
Джерело:  Science Alert

У дітей, які проводять надто багато часу перед екраном телевізора, можуть виникнути проблеми з поведінкою і розвитком деяких навичок.

Чому тривалий перегляд телевізора є небезпечним для дітей

Вчені стверджують, якщо перегляд телевізора в необмеженій кількості загрожує дітям виникненням проблем з розвитком емоційного інтелекту, а також атипової поведінки.

Така поведінка може спричинити проблеми зі сном, затримку мовлення і навіть розлад аутистичного спектру.

Цей зв’язок може мати наслідки для синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю та аутизму, оскільки атипова сенсорна поведінка більш поширена серед дітей, — каже психіатр Університету Дрекселя Карен Хеффлер.

Автори дослідження дійшли висновку, що діти віком до двох років, які проводили багато часу перед телевізором або будь-яким іншим екраном, до трирічного віку частіше поводять себе нетипово. І що більше часу вони приділяли телевізору, то більшим був ризик виникнення проблем із поведінкою.

Однією з таких проблем дослідники називають "пошук та уникнення відчуттів", коли дитина шукає інтенсивної сенсорної стимуляції або навпаки уникає її.

Результати свідчать: діти, які часто дивляться телевізор протягом першого року життя, мають на 105% вищу ймовірність виникнення проблем з поведінкою, ніж ті, які не дивляться.

Для півторарічних дітей кожна додаткова година перед екраном на 23% підвищує ризик запізнілого проявлення високої сенсорної поведінки, пов’язаної з уникненням відчуттів. Серед дітей віком від двох років цей ризик становить 20%.

Для аналізу вчені використали дані Національного дослідження дітей США, у якому взяли участь близько 5 тисяч дітей.  Вони включають інформацію про вплив екрана телевізора на немовлят і дітей у віці 12, 18 і 24 місяців.

Дослідники також зважали на інші фактори, зокрема вік, анамнез, освіта вихователів чи опікунів і те, як часто дитина грається або гуляє. 

Їхні висновки свідчать, що час перед екраном є значущим фактором для розвитку малюка. Щоправда, вчені також наголошують на потребі провести додаткові дослідження, які б визначили причинно-наслідковий зв'язок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?