Вчені виявили великі камені з унікальними властивостями на Місяці
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили великі камені з унікальними властивостями на Місяці

Місяць
Джерело:  Phys.org

Майже вся поверхня Місяця вкрита пилом. Але частинки цього пилу через відсутність вітру та інших погодних явищ, як на Землі, не є гладкими. Натомість частинки пилу мають загострені краї та електростатично заряджені. Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Geophysical Research-Planets, вперше виявили на поверхні Місяця аномальні камені метрового розміру, які вкриті пилом і володіють унікальними властивостями, такими як магнітні аномалії.

Вчені виявили великі камені з унікальними властивостями на Місяці

Для свого дослідження вчені використовували знімки, зроблені космічним апаратом Lunar Reconnaissance Orbiter, який обертається навколо Місяця.

Відомо, що на поверхні Місяця є магнітні аномалії, зокрема поруч із регіоном Рейнер Гамма. Але питання про те, чи може каміння на Місяці бути магнітним ніколи не вивчалося вченими. Тому вчені вперше вивчили взаємодію пилу з камінням у регіоні Рейнер Гамма, а якщо точніше, то зміни у відбивних властивостях цих каменів.

Спочатку вчених цікавили тріснуті камені. Вони використовували штучний інтелект для пошуку таки пошкоджених каменів на поверхні Місяця. Але в результаті вони виявили аномальні камені метрового розміру. Ці камені мають характерні ділянки темні ділянки і сильно відрізняються від усіх інших, оскільки розсіюють менше світла, ніж інші камені. Науковці вважають, що це пов'язано з особливою структурою пилу, який їх вкриває, зокрема з щільністю та розміром частинок пилу.

Зазвичай місячний пил відбиває багато світла, але, коли пил ущільнюється, загальна яскравість зазвичай збільшується. Але у цих каменів все відбувається інакше. Вчені з'ясували, що лише деякі камені на Місяці мають шар пилу з особливими відбивними властивостями. Пил на цих каменях відбиває сонячне світло інакше, ніж на раніше відомих каменях.

Хоча це дуже важливе відкриття, все ж вчені ще перебувають на ранніх стадіях розуміння цього пилу та його взаємодії з камінням. Найближчим часом вчені хочуть продовжити своє дослідження, щоб зрозуміти, які процеси призводять до взаємодії пилу та каміння й утворення особливої структури пилу. До цих процесів належить, наприклад, підйом пилу за рахунок електростатичного заряду або взаємодії сонячного вітру з місцевими магнітними полями.

Краще розуміння руху пилу на Місяці може допомогти при плануванні майбутніх польотів людини на супутник Землі. Адже відомо, що пил створює безліч проблем для обладнання і для скафандрів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?