Чому Україна досі не отримала F-16 від партнерів — пояснення аналітика
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому Україна досі не отримала F-16 від партнерів — пояснення аналітика

F-16
Джерело:  online.ua

За словами військово-політичного аналітика Олександра Коваленка, західні партнери досі не передали Україні винищувачі F-16 через відсутність ешелонованої протиповітряної оборони. 

Головні тези:

  • Недостатня протиповітряна оборона є основною причиною, чому Україна ще не отримала винищувачі F-16 від партнерів.
  • Розміщення комплексів ППО ЗРК С-300ПС може бути неефективним у захисті українських літаків через їх обмежену функціональність.
  • Створення ешелонованої протиповітряної оборони з комплексами різних радіусів дії є першочерговим завданням для отримання військової допомоги від західних партнерів.
  • Ухвалення необгрунтованих рішень у сфері протиповітряної оборони може мати катастрофічні наслідки для України.
  • Необхідно приділити увагу проблемі з російськими розвідувальними БПЛА шляхом використання легкої авіації в Полтавській області.

Чому передача Україні F-16 має відбуватись виключно за низки певних умов

Зокрема, Коваленко розкритикував рішення щодо розміщення ППО ЗРК С-300ПС для захисту українських військових літаків на аеродромі в Миргороді на Полтавщині.

Аналітик підкреслив, що ці комплекси ППО не здатні перехоплювати балістичні ракети та протидіяти розвідувальним БпЛА окупаційної армії "Орлан-10".

Прекрасне рішення, не знаю ким ухвалене, але таке, що заслуговує на вручення ордена Героя України, який буде висіти поруч з орденом герой Росії... Так вср*ти С-300ПС треба вміти, - обурюється Коваленко.

За його словами, це добре демонструє, чому ідеї зі встановлення ЗРК Patriot у Харкові є “самовбивчим плацебо”.

Чому західні партнери не поспішають передавати Україні F-16 та ЗРК Patriot

З такими успіхами нам не те, що ЗРК Patriot безглуздо передавати, не питайте, чому F-16 досі немає. Тому, що немає можливості створити ешелоновану ППО для прикриття хоча б одного аеродрому. І при цьому, в настільки складних умовах гострого дефіциту, хтось іще вирішує ухвалити рішення, яке тягне на премію Дарвіна з катастрофічними наслідками... Допоки не буде створено повноцінну ешелоновану ППО, з комплексами малого і середнього радіусу дії, говорити про наступний етап прикриття таких локацій безглуздо, - наголошує Коваленко.

При цьому він також задався питанням, чому в Полтавській області не вирішують проблему з російськими розвідувальними БПЛА за допомогою, наприклад, легкої авіації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?