Чому ЗСУ не атакують кораблі РФ в Азовському морі — відповідь речника ВМС ЗСУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому ЗСУ не атакують кораблі РФ в Азовському морі — відповідь речника ВМС ЗСУ

Удар ЗСУ  по кораблях РФ
Джерело:  investigator.org.ua

За словами речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука у коментарі журналістам Центру журналістських розслідувань, українські військові не завдають ударів по військових кораблях РФ в Азовському морі, оскільки ті не заходять до окупованих українських портів, при цьому Україна не завдає ударів по цивільних кораблях, навіть по тим, які вивозять крадені ресурси з українських територій. 

Головні тези:

  • Українські військові утримуються від атак на військові кораблі РФ в Азовському морі через їх відсутність в окупованих портах.
  • Російські кораблі в Азовському морі використовуються для пограбування окупованих територій і вивезення ресурсів на легальні судна.
  • Україна слідкує за ситуацією у морі та не планує ударів по цивільних кораблях.
  • Російські судна порушують міжнародне право, проходячи через закриту Керченську протоку в територіальних водах України.
  • Попри порушення міжнародного права та закриття Керченської протоки, іноземні судна періодично прямують до Босфору через цей шлях.

Чи планує Україна удари по військових кораблях РФ в Азовському морі

До речі, Росія не заходить військовими кораблями в порти Маріуполя і Бердянська, в якому на початку повномасштабного вторгнення був знищений великий десантний корабель "Саратов" і ще два пошкоджено. Вони продовжують використовувати ці порти для пограбунку окупованих територій – збіжжя і метал, - пояснює Плетенчук.

За його словами у коментарі журналістам Центру журналістських розслідувань, для вивезення викрадених з окупованих українських територій ресурсів російські злочинці використовують кораблі, які не здійснюють заходів до міжнародних портів, оскільки там їх одразу заарештують.

Замість того, крадене з тих кораблів перевантажують на легальні судна.

Плетенчук підкреслив, що Україна уважно слідкує за цією ситуацією .

Зафіксовані випадки, коли аналіз показував походження зерна – і це "досить нескладно" робити, оскільки кораблі помітні з великої відстані.

Проте, акцентував Плетенчук, Україна, звісно, не завдаватиме ураження по таких суднах, які б вони не були нібито "цивільні".

Російські і західні судна порушують міжнародне право в районі Керченської протоки

Речник зауважив, що дії росіян із цими суднами – порушення міжнародного права.

Почати треба з того, що Керченська протока взагалі закрита, і знаходиться вона в територіальних водах України. Це наша суверенна територія, ще в тому році ми зробили попередження про те, що закриваємо цю ділянку для судноплавства, - наголосив Плетенчук.

Проте, визнав військовий, ця заборона досі порушується: хоча іноземні судна і не заходять в окуповані порти, а прямують у російські гавані Таганрога, проте ці кораблі все одно проходять закриту Керченську протоку й періодично прямують до Босфору або з нього.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?