Cпільний військовий бюджет країн НАТО збільшиться на 2 млрд євро
Категорія
Світ
Дата публікації

Cпільний військовий бюджет країн НАТО збільшиться на 2 млрд євро

НАТО

Військовий бюджет НАТО збільшиться на 12% до 2,03 млрд євро у 2024 році. Цивільний бюджет збільшиться на 18% до трохи більше 438 млн євро.

Північноатлантичний альянс масштабує військовий бюджет

НАТО збільшить спільні витрати оборонного альянсу в наступному році.

Про це повідомили в пресслужбі НАТО.

Очікується, що військовий бюджет збільшиться на 12% до 2,03 млрд євро у 2024 році. Цивільний бюджет збільшиться на 18% до трохи більше 438 млн євро.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане наголосив на тому, що збільшення і розширення використання спільного фінансування НАТО дозволяє членам Альянсу більш ефективно долати спільні виклики безпеці.

Спільне фінансування демонструє солідарність і колективну волю членів Альянсу. У турбулентні часи нам це потрібно як ніколи, – сказав він.

Цивільний бюджет НАТО забезпечує кошти на персонал, операційні витрати і витрати на програми штаб-квартири НАТО і її міжнародного персоналу.

Військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири Командної структури НАТО, місій і операцій в усьому світі.

Третім основним елементом спільного фінансування НАТО є Програма інвестицій в безпеку НАТО, яка охоплює великі будівельні роботи і інвестиції в систему командування і управління. Граничний обсяг програми на 2024 рік становить 1,3 млрд євро, що на 30% більше, ніж у 2023 році.

Бюджети спільного фінансування зміцнюють НАТО, забезпечуючи основні сили і засоби, сприяючи стримуванню, обороні і оперативній сумісності, а також підтримуючи консультації і прийняття рішень на найвищому рівні, – заявили в НАТО.

Чи буде Україна в НАТО

Президент Джо Байден заявив, що НАТО є в майбутньому України. Україна стане членом НАТО, тільки США мусять переконатися, що вона виграє війну.

Президент США наголосив, що дуже пишається, яким потужним і об’єднаним є НАТО. 

Безперечно, НАТО є в майбутньому України, ми тільки маємо переконатися, що вони виграють війну. Ми говорили з президентом Зеленським, з лідерами Групи семи у Вільнюсі і підкреслили необхідність довгострокової допомоги Україні. Тому йдемо крок за кроком, – підсумував він.

До слова, 12 грудня президент Володимир Зеленський прибув у Білий дім для зустрічі із президентом США Джо Байденом на тлі зусиль щодо збереження військової підтримки з боку Вашингтона. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?