Данія виділяє 43 млн дол на підтримку діяльності своїх компаній в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Данія виділяє 43 млн дол на підтримку діяльності своїх компаній в Україні

Міністерство економіки України
Прапори Данії та України

Влада Данії виділяє додаткові 300 млн крон (приблизно 43 млн дол США) для данських компаній, які інвестують та реалізують бізнес-проєкти в Україні.

Данія підтримає бізнес своїх компаній в Україні

Данія надасть фінансування на підтримку бізнесу в Україні.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України за результатами Другого інвестиційного форуму з відбудови України.

За словами очільниці українського економічного відомства Юлії Свириденко, завдяки дансько-українському фонду Україна отримує необхідну військову та гуманітарну допомогу, а бізнес — широкий спектр комерційного фінансування та інструментів зниження ризиків для компаній, які інвестують і торгують з українськими партнерами.

Це важливий внесок у наше відновлення, адже його основою буде саме приватний сектор. І данський бізнес вже робить його. Понад 100 компаній здійснюють комерційну діяльність з Україною. Підтримуючи нашу економіку і наших людей, які героїчно захищають свій дім й працюють заради перемоги.

Юлія Свириденко

Юлія Свириденко

Міністерка економіки України

Зі свого боку данські урядовці наголосили, що й далі допомагатимуть Україні, бо від цього залежить доля всього світу. Тож було вирішено розширити можливості дансько-українського фонду, щоб данські компанії активніше інвестували в Україну і були захищені від потенційних ризиків.

Боротьба України за свободу — це наша боротьба. З додатковими коштами в дансько-українському фонді ми ще раз підкреслюємо, що Данія підтримує невтомну боротьбу України за свободу. Я пишаюся, що данський бізнес такий прихильний до України. І компанії, які експортують в Україну, і компанії, які інвестують в країну, і фонди, які різними способами підтримують роботу з відбудови української землі. Це все дуже важливі кроки. Адже всі злочини Путіна вимагають однієї відповіді: щоб ми були ще більше разом з Україною, — заявив міністр бізнесу Данії Мортен Бедскоу.

Своєю чергою данський міністр закордонних справ Ларс Люкке Расмуссен підкреслив, що з огляду на катастрофічні наслідки для української економіки через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, вкрай важливо зробити інвестування в бізнес максимально привабливим.

Бо чим сильнішою є економіка України, тим більше шансів виграти війну та швидше відновити мир. Тому зараз уряд виділяє додаткові кошти на підтримку бізнес-ініціатив, які дають данським компаніям можливість зробити свій внесок у відбудову України.

Уряд Данії заснував дансько-український фонд у березні 2023 року. Інституція координує зусилля Данії, спрямовані на довгострокову підтримку України у військовій, гуманітарній та економічній сферах.

Зокрема вже створено державну схему позик та гарантій під управлінням Данського експортно-інвестиційного фонду (ДЕІФ) з першим виділеним траншем на суму 144 млн дол, що націлена на реконструкцію критичної інфраструктури України.

Співпраця зосереджена на напрямах, де Данія має переваги, таких як зелена трансформація економіки, централізоване тепло- та водопостачання, суднобудування, розвиток портової інфраструктури, транспорт та логістика, інфраструктура, ефективне урядування та підтримка малого і середнього бізнесу.

Передбачалося, що Данський експортно-інвестиційний фонд фінансуватиме проєкти із залученням до 50% українського компонента. При цьому, головною умовою фінансування є те, що економічний інтерес данської сторони має перевищувати 30% вартості контракту.

Що відомо про підписаний меморандум України і Данії

Державне підприємство «Агенція оборонних закупівель» та Організація закупівель і логістики Міністерства оборони Данії домовилися про обмін досвідом і співпрацю в сфері закупівель озброєння на зовнішніх ринках.

Ми щиро вдячні нашим партнерам із Данії за стійку підтримку України. Ця подія — це ще один важливий крок у поглибленні нашої співпраці у постачанні Збройним Силам України сучасного озброєння та військової техніки, — наголосив заступник Міністра оборони України Дмитро Кліменков.

Закупівлі сучасного озброєння у співпраці з міжнародними партнерами — один із ключових фокусів «Агенції оборонних закупівель».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?