Делегація КНДР неочікувано прибула до Ірану — що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Делегація КНДР неочікувано прибула до Ірану — що відбувається

Співпраця Ірану та КНДР
Джерело:  Bloomberg

Північна Корея вперше за п'ять років відправила до Ірану делегацію найвищого рівня, що викликає занепокоєння з боку США через співпрацю між двома країнами в галузі озброєння. 

Наслідки зростання військової співпраці між Північною Кореєю та Іраном 

Делегація, на чолі з міністром зовнішніх економічних зв'язків Юн Чон Хо, прибула до Тегерана у вівторок. Юнь Чон Хо цього місяця вже відвідував Росію, де він відіграє ключову роль у двосторонній торгівлі. Останній візит високопоставленого північнокорейського чиновника до Ірану відбувся у 2019 році. 

Можливі наслідки зростання військової співпраці між Північною Кореєю та Іраном:

  • Посилення дестабілізації на Близькому Сході та в Україні. 

  • Порушення санкцій ООН, що стосуються Північної Кореї та Ірану. 

США висловили стурбованість зв'язками між Північною Кореєю та Іраном, а Вашингтон закликав до дотримання санкцій ООН. 

Північна Корея та Іран давно кидають виклик США, а Війна в Україні може стимулювати їхню співпрацю. Зростання зв'язків між Північною Кореєю та Іраном може мати негативні наслідки для глобальної безпеки. 

Що відомо про відносини Ірану та Північної Кореї 

Іран і Північна Корея, яких США давно підозрюють у спільній ракетно-ядерній програмі, що розпочалася в 1980-х роках і тривала до 2000-х, останніми роками скоротили свою співпрацю через санкції та розвиток власного виробництва зброї. 

Вашингтон звинувачує обидві країни у порушенні санкцій та постачанні зброї Росії для війни в Україні. Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, під час візиту до Південної Кореї цього місяця заявила, що Москва пропонує Північній Кореї та Ірану допомогу в обмін на зброю, що сприяє їхнім програмам озброєння. 

За словами старшого чиновника Державного департаменту з питань Північної Кореї Чона Пака, теплі відносини Північної Кореї з Росією роблять її озброєння привабливими для терористичних груп у всьому світі, що створює реальну небезпеку. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?