Росія почала постачати КНДР нафту в обмін на зброю — FT
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія почала постачати КНДР нафту в обмін на зброю — FT

Танкер
Джерело:  Financial Times

Росія всупереч санкціям ООН почала постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї. Цього місяця щонайменше п'ять північнокорейських танкерів вирушили з нафтопродуктами з порту Східний на Далекому Сході РФ.

Що відомо про постачання нафти РФ в КНДР

Морські поставки з Росії, що розпочалися 7 березня, є першими документально підтвердженими з тих пір, як Рада Безпеки ООН — зі схвалення Москви — запровадила суворі обмеження на постачання нафти у 2017 році у відповідь на випробування ядерної зброї КНДР.

Ці поставки нафти є повномасштабним нападом на режим санкцій, який зараз перебуває на межі краху, — сказав колишній координатор групи ООН Г'ю Гріффітс.

Усі судна, що плавають під прапором Північної Кореї та класифікуються як танкери для перевезення нафтопродуктів, зайшли до одного й того ж причалу російської нафтової компанії у Східному порту, де вони, мабуть, і завантажилися.

Супутникові знімки підтвердили, що два кораблі потім вирушили з порту Східний до північнокорейського порту Чхонджин, де, ймовірно, розвантажилися.

Росія почала постачати КНДР нафту в обмін на зброю

Коли почалися поставки

Поставки почалися після того, як Північна Корея в серпні минулого року почала постачати до Росії тисячі контейнерів з боєприпасами. Східний порт також використовувався як перевалочний пункт для російських суден, які, ймовірно, беруть участь у торгівлі зброєю між країнами.

Те, що ми бачимо зараз, — це чітка домовленість щодо бартеру «зброя в обмін на нафту», яка відкрито порушує санкції, які Володимир Путін підписав особисто, — сказав Гріффітс.

Усі п'ять північнокорейських кораблів зайшли до Східного порту з вимкненими транспондерами. Одне з цих судів, Paek Yang San 1, було ідентифіковано ООН у 2018 році як таке, що брало участь у незаконних перевезеннях нафти.

За даними аналітиків, зафіксовані постачання нафти зі Східного порту можуть становити 125 тисяч барелів нафтопродуктів — чверть дозволеної річної квоти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?