"Дія" почала тестувати функцію одруження онлайн. Як долучитися
Категорія
Технології
Дата публікації

"Дія" почала тестувати функцію одруження онлайн. Як долучитися

Михайло Федоров
шлюб

У застосунку “Дія” запускають бета-тестування послуги, завдяки якій люди зможуть одружитися онлайн через відеозвʼязок.

Як долучитися до функції шлюбу онлайн в “Дії”

Система запропонує вільні дати для церемонії по відеозвʼязку, але не раніше ніж за пʼять днів.

Свідоцтво про реєстрацію шлюбу автоматично підтягнеться в «Дію», а фізичний документ пара може замовити доставкою «Укрпошти» чи забрати у відділенні.

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, послуга буде особливо актуальною для пар на відстані, а також для військових.

До тестування можуть долучитися дві людини — наречена та наречений, які:

  • повнолітні громадяни України;

  • мають ідентифікаційний код;

  • мають ID-картку чи біометричний закордонний паспорт у «Дії»;

  • неодружені або офіційно розлучені.

Записатись на бета-тестування можна за посиланням. Хоч сервіс ще на етапі бета-тесту, шлюб зареєструють офіційно.

Наразі на порталі «Дія» доступна послуга подачі заяви на реєстрацію шлюбу. Там же можна обрати місце, час і формат проведення церемонії.

"Дія" стала програмою з відкритим кодом

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров поінформував, що розробники з інших країн тепер можуть використовувати та імпортувати код мобільного застосунку "Дія" для запуску власних державних сервісів.

За його словами, у якості "першого кроку", окрім загального коду серверної й мобільної частини застосунку, команда Мінцифри додала документ "Посвідчення водія" та послугу "Витяг про несудимість" — як приклади логіки роботи застосунку з даними.

З часом послуг та документів буде більше. А ще кожен айті-фахівець зможе проаналізувати код і запропонувати, як покращити "Дію”.

Він запевнив, що дані українців у цілковитій безпеці, адже у відкритому коді немає доступу до реєстрів.

Якщо айтівець захоче зробити "запит у реєстр", то спеціально для цього в тестове середовище завантажили вигаданих користувачів із вигаданими даними. На цих користувачах можна перевірити логіку роботи з інформацією.

Також урядовець пояснив, що відкритий код — це одна з топових світових практик. За таким підходом робили європейські ковід-сертифікати та Європейський гаманець цифрової ідентифікації, а також так працюють компанії Linux, Android та MySQL.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?