До лав ЗСУ приєдналися колишні засуджені жінки — Мінʼюст
Категорія
Україна
Дата публікації

До лав ЗСУ приєдналися колишні засуджені жінки — Мінʼюст

Міністерство юстиції України
До лав ЗСУ приєдналися колишні засуджені жінки — Мінʼюст

Зі Збройними силами України уклали контракт перші семеро жінок, які відбували покарання у в’язниці.

Головні тези:

 

  • Закон про мобілізацію засуджених передбачає можливість укладення контрактів з жінками для проходження військової служби.
  • Жінки отримали згоду військових частин на проходження служби та вже успішно пройшли військово-лікарську комісію.
  • Для мобілізації до війська засуджені особи повинні відбувати покарання за певними статтями Кримінального кодексу та мати залишок покарання не більше трьох років.
  • Після набрання чинності закону України понад 6000 засуджених виявили бажання приєднатися до Збройних сил, з яких вже понад 3800 осіб виїхали на навчання.

До ЗСУ приєдналися перші 7 жінок, які відбували покарання у в’язниці

Як повідомила заступниця  міністра юстиції Олена Висоцька, жінки виявили бажання проходити військову службу за контрактом в обмін на умовно-дострокове звільнення.

Зокрема засуджені вже пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК) та отримали згоду командирів військових частин на проходження служби у конкретних підрозділах.

Ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію засуджених осіб передбачає можливість потрапити до війська не тільки чоловікам, але й жінкам. Однак раніше засуджені жінки не виявляли бажання мобілізуватись до війська. Наразі маємо рішення щодо перших сім засуджених, які вирішили укласти контракт із ЗСУ, — пояснила Висоцька.

Мобілізація засуджених

Верховна Рада проголосувала за добровільну мобілізацію вʼязнів 8 травня. Президент підписав закон 17 травня.

Шансу мобілізуватися не матимуть ті особи, котрі засуджені за:

  • злочини проти національної безпеки України (ст. 109-ст.114-2 Кримінального кодексу);

  • вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством (ч. 2 статті 115 Кримінального кодексу);

  • за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 152-156-1 Кримінального кодексу);

  • тероризм (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 258-258-6 Кримінального кодексу);

  • ДТП зі смертельним наслідком вчинене під впливом наркотиків чи алкоголю (ч. 4 статті 286-1 Кримінального кодексу).

Для всіх інших, хто потенційно може бути мобілізований, діє однакова умова — до завершення терміну їх покарання має залишитися не більше трьох років.

Загалом, з дня набрання чинності закону України, 6101 засуджених виявили бажання долучитись до лав Збройних Сил України. 3823 осіб вже виїхали з установ відбування покарань на навчання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?