Долітатимуть до Москви. Україна виготовить тисячі далекобійних дронів
Категорія
Технології
Дата публікації

Долітатимуть до Москви. Україна виготовить тисячі далекобійних дронів

українські дрони
Джерело:  Reuters

Виробництво дронів в Україні виходить на абсолютно новий рівень. Про це повідомив віцепрем‘єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В Україні створять тисячі безпілотників великої дальності

За словами Михайла Федорова, ці дрони зможуть завдавати ударів по ворожих цілях, які знаходяться вглибині країни-агресорки.

Ба більше, в Україні вже є близько 10 компаній, які виготовляють безпілотники, які можуть досягти Москви та Санкт-Петербурга.

Категорія безпілотних літальних апаратів-камікадзе дальнього радіуса дії зростає з радіусом польоту 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало... взагалі.

Михайло Федоров

Михайло Федоров

Віцепрем‘єр — міністр цифрової трансформації 

Як зазначає міністр цифрової трансформації, нещодавня серія атак на НПЗ у Росії є відображенням успіху України у швидкій дерегуляції ринку дронів і збільшенні фінансування для нього.

Що важливо розуміти, водночас держава виступає як венчурний інвестор.

За словами Михайла Федорова, близько 2,5 мільйона доларів було виділено стартапам у сфері військових технологій через ініціативу BRAVE1, започатковану урядом минулого року.

Будемо боротися за те, щоб фінансування ще більше збільшилося, — зазначає він.

Чи відрізняється виробництво дронів у Росії та Україні

На відміну від Росії, де у виробництві дронів домінує держава, переважна більшість виробників в Україні є приватними.

Федоров також звернув увагу на те, що лише одна з 10 компаній, чиї дрони можуть літати аж до регіонів навколо Москви чи Санкт-Петербурга, була державною.

Окрім того, наголошується, що рівень виробництва та постачання в Україні зріс більш ніж у 120 разів у 2023 році, що є частиною ширшого воєнного поштовху щодо розробки та виробництва безпілотників, щоб скоротити відставання від ударних можливостей Росії.

Федоров також підтвердив, що згідний з оцінкою очільника ГУР Кирила Буданова про те, що Україна змогла досягти "певного паритету" з Москвою у виробництві безпілотників дальньої дії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?