Дональд Туск склав присягу премʼєра і призначив міністрів
Категорія
Світ
Дата публікації

Дональд Туск склав присягу премʼєра і призначив міністрів

Дональд Туск
Джерело:  Уряд Польщі

У Польщі лідер “Громадянської коаліції” Дональд Туск склав присягу і став новим премʼєр-міністром. Церемонія складання присяги відбулася у Президентському палаці у Варшаві.

Уряд Туска склав присягу та офіційно починає роботу

13 грудня Дональд Туск та міністри від коаліційних партій склали присягу у президентському палаці. Президент Анджей Дуда офіційно призначив прем’єра та усіх міністрів. 

Перед присягою журналісти запитали Туска, які його очікування від співпраці з Дудою, який є представником партії "Право і справедливість", що втратила владу.

Він відповів, що варто зберігати оптимізм.

Навіть якщо у нас різні шляхи та досвід, іноді дуже різні… якщо ви президент чи прем’єр – ви маєте працювати на інтереси Польщі, і все інше не повинно мати значення. Так, я думаю, що все буде добре, – зазначив Дональд Туск.

Анджей Дуда зі свого боку заявив, що не буде ветувати "нічого, що працює на благо Республіки Польща". 

Як відомо, Туск 14 грудня візьме участь як прем’єр-міністр Польщі у саміті лідерів ЄС у Брюсселі, де потенційно можлива його зустріч з Володимиром Зеленським. 

Чому обрання Туска є важливим для України

Журнал Politico поставив Дональда Туска на перше місце у своєму списку найвпливовіших людей, які визначатимуть долю Європи у 2024 році.

Politico наголошує, що «відгомін повернення Туска відчує вся Європа», зокрема «Київ зітхне з полегшенням».

Хоча Польща рішуче підтримувала Україну протягом двох років вторгнення РФ, напруга останніх місяців призвела до ускладнення відносин між державами — тоді як Туск, «давній яструб щодо Росії», закликав до непохитної підтримки Києва.

Туск з 2014 року намагався об'єднати ЄС довкола допомоги Києву, наголошуючи, що в Україні триває справжня війна, тоді ж він наголошував, РФ є для ЄС стратегічною проблемою.

Під час передвиборчої кампанії у 2023 році Дональд Туск критикував польську владу за політичний конфлікт з Україною, зокрема через сільскогосподарський експорт восени 2023 року.

До обрання прем'єр-міністром Туск пообіцяв, що його уряд негайно почне вирішувати ситуацію на польсько-українському кордоні. Він планує врахувати вимоги перевізників, однак розблокувати кордон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?