Туск зробив рішучу заяву щодо мобілізації Заходу для допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Туск зробив рішучу заяву щодо мобілізації Заходу для допомоги Україні

Дональд Туск
Джерело:  The Guardian

Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск виступив у парламенті, де наголосив на важливості подальшої польської підтримки України.

Туск вимагатиме збільшення підтримки України

Про Україну теж потрібно говорити одним голосом. Це теж повинно нас об’єднувати. Напад на Україну – це напад на нас усіх. Ми вимагатимемо повної мобілізації Заходу для допомоги Україні. Я більше не можу слухати політиків, які говорять про втому від ситуації в Україні. Президенту Зеленському вони кажуть, що втомилися від ситуації. Я вимагатиму допомоги Україні з першого дня.

The Guardian зазначає, що Туск додав, що Варшава й надалі захищатиме інтереси польських фермерів, сигналізуючи, що суперечки Варшави з Києвом не закінчені.

Допомога Польщі для України має вирішальне значення, але в той же час ми повинні залишатися наполегливими, коли йдеться про інтереси, зокрема, польських фермерів. Ми будемо піклуватися про польські інтереси, працюючи з кожним польським сусідом. Але ми повинні пам’ятати, що таке війна. Що українці борються за щось надзвичайно важливе.

Новий лідер Польщі також підкреслив, що українці хочуть «бути демократичними і законослухняними, як західні країни. І вони зараз за це борються».

За якимось дивним збігом обставин політики, які нападають на основи демократії, є антиукраїнськими. Тільки об’єднаний Захід може допомогти Україні перемогти у боротьбі за демократичні цінності.

Чому обрання Туска є важливим для України

Журнал Politico поставив Дональда Туска на перше місце у своєму списку найвпливовіших людей, які визначатимуть долю Європи у 2024 році.

Politico наголошує, що «відгомін повернення Туска відчує вся Європа», зокрема «Київ зітхне з полегшенням».

Хоча Польща рішуче підтримувала Україну протягом двох років вторгнення РФ, напруга останніх місяців призвела до ускладнення відносин між державами — тоді як Туск, «давній яструб щодо Росії», закликав до непохитної підтримки Києва.

Туск з 2014 року намагався об'єднати ЄС довкола допомоги Києву, наголошуючи, що в Україні триває справжня війна, тоді ж він наголошував, РФ є для ЄС стратегічною проблемою.

Під час передвиборчої кампанії у 2023 році Дональд Туск критикував польську владу за політичний конфлікт з Україною, зокрема через сільскогосподарський експорт восени 2023 року.

До обрання прем'єр-міністром Туск пообіцяв, що його уряд негайно почне вирішувати ситуацію на польсько-українському кордоні. Він планує врахувати вимоги перевізників, однак розблокувати кордон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?