Допомога Україні. У Вашингтоні відбувся третій Ukraine Action Summit
Категорія
Політика
Дата публікації

Допомога Україні. У Вашингтоні відбувся третій Ukraine Action Summit

Український прапор
Джерело:  Голос Америки

Саміт зібрав понад 500 учасників, до нього долучилися представники з 36 штатів Америки. Також він був особливо важливим, тому що цими днями в Конгресі вирішується доля нового пакету фінансування для України.

Українські та американські активісти зібралися у Вашингтоні

У Вашингтоні відбувся третій Український саміт дій (Ukraine Action Summit). Протягом двох днів, 22-23 жовтня, група активістів зі США та України переконували представників Конгресу у необхідності подальшої підтримки Києва.

Цей саміт зібрав понад пів тисячі учасників, до нього долучилися представники з 36 штатів Америки. Також він був особливо важливим з огляду на те, що саме цими днями в Конгресі вирішується доля нового пакету фінансування для України.

На зустрічі до Капітолію у рамках саміту прибули й українські військові, аби донести до представників Конгресу, що в української армії є велика потреба в озброєнні та боєприпасах.

Зараз дуже відповідальний період, зараз зокрема наша бригада знову готується до наступу, часу дуже мало, погодні умови погіршуються, але зараз є можливість досягнути великих результатів на фронті. Не вистачає різних видів озброєння, тому що бойові дії йдуть дуже активно і це все є розхідним матеріалом, – розповів Віталій Бойко, військовослужбовець Національної гвардії України.

Військовослужбовиця ЗСУ Андріана Арехта теж вдячна США за надану зброю, проте, як каже, "потрібно ще".

Тому, що зброя і броньована техніка рятує, працювала я зі Стінгерами, які були передані Україні, з МК 19, Свічблейдами. Нам потрібна "броня", ППО, нам потрібно обов'язково захистити небо, - наголосила Арехта.

На третій Український саміт дій на Капітолійський пагорб, кажуть організатори, з'їхалося понад 500 учасників із 36 штатів. Конгресмен-демократ Майк Квіглі і конгресмен-республіканець Даг Ламборн вийшли до учасників саміту, аби сфотографуватися і підтримати.

Загалом за два дні активісти мали понад 200 зустрічей із сенаторами, конгресменами та їхніми помічниками від обох провідних партій США.

В абсолютній більшості випадків це громадяни США і це дозволяє їм приходити до своїх представників і говорити про те, що вони просять підтримувати, і за що вони адвокують. Фінансова підтримка України, підтримка України зброєю, тренування пілотів F-16. Це, зокрема, геноцид в Україні, це передача на відбудову Україні заморожених активів РФ, –розповіла Евеліна Курілець, виконавча директорка фонду "Razom" в Україні.

Оскільки в Конгресі незабаром мають вирішити долю нового запиту президента США про фінансову допомогу Україні, учасники саміту кажуть – важливо, що їм вдалося зустрітися з представниками зокрема тих конгресменів, які не підтримують фінансування Києва.

Ми повинні наголошувати, що гаразд, ви стурбовані бюджетом – 3% оборонного бюджету, менш ніж 1% американського ВВП допоможуть Україні. То де ж цей бюджет? Чому ви не можете знайти кошти? Конгресмени працюють на нас, вони працюють на виборців. Не буде неправильно ставити їм такі складні запитання, як-от: «Ви говорите нам, що підтримуєте Україну, чому ваші результати голосувань свідчать про інше?, – такі запитання на зустрічах в офісах певних конгресменів із Техасу ставив виборець із цього штату, американець Джек Гарсіа Фрaнко.

На важливості такого спілкування з конгресменами наголосили і колишні посли США в Україні, які виступили перед учасниками саміту.

Я вважаю, що такі зустрічі, де українські американці приїжджають до Вашингтона, щоб виступати за Україну, є надзвичайно важливими, тому що в демократичних країнах наші обрані посадовці ведуть нас, але вони також прислухаються до того, що кажуть люди. Тож це надзвичайно важливо, – зазначила Марі Йованович, посолка США в Україні у 2016-2019 роках.

На завершення саміту його учасники розгорнули найбільший український прапор у світі. Він на кілька хвилин замайорів на Національній алеї Вашингтона.

Вперше цей стяг розгорнули у 2012 році у Києві і занесли до Книги рекордів України. Його також розгортали в Польщі та кількох містах США, зокрема у Центральному парку Нью-Йорка.

Він побував у Нью-Йорку, він побував у Бостоні і Філадельфії. І ми дуже хочемо, щоб він поїхав по всіх Сполучених Штатах. Ми хочемо, щоб усі політики побачили нас. Ми хочемо, щоб Сполучені Штати продовжували допомогу Україні, - зазначив один із організаторів акції представник організації KLYCH Олександр Крапівкін.

Що відомо про новий пакет допомоги від США

За інформацією видання, до нового пакета військової допомоги Україні мають увійти:

  • ракети GMLRS для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);

  • боєприпаси для національної вдосконаленої зенітно-ракетної системи (NASAMS);

  • протитанкові ракети TOW;

  • ракети AIM-9 Sidewinder;

  • 155-мм снаряди.

Це пакет має стати вже 49-м випадком використання президентських повноважень щодо перенаправлення зброї із запасів США українським військовим.

Від початку вторгнення Росії в лютому 2022 року США надали Україні безпекову допомогу на суму близько 44 млрд доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?