Епідемія набирає оберти. Гепатит А зафіксували вже в п'яти областях України
Категорія
Україна
Дата публікації

Епідемія набирає оберти. Гепатит А зафіксували вже в п'яти областях України

гепатит
Джерело:  Суспільне

Гепатит A виявили вже в п1яти областях України. Нові випадки зокрема були зафіксовані в Дніпропетровській та Закарпатській областях.

Гепатит А розповсюджується

Директор департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний повідомив, що від початку 2023-го року на Закарпатті виявили 125 випадків захворювання.

Зараз назвати це спалахом не можна, адже підстав для цього немає. Спалах - це коли зареєстровано 3-5 випадків в одному середовищі, в одній сім’ї, колективі чи класі, - зазначив Пшеничний.

Водночас в Дніпропетровській області зареєстровано вже 32 випадки. Це стало відомо під час пресконференції з представниками Дніпропетровського обласного центру контролю і профілактики хвороб, яка пройшла у Павлограді за участі місцевих спеціалістів.

Сьогодні в тих зразках води, які ми досліджували, ми не виявили гепатиту А, але ми продовжуємо подальший моніторинг, - сказав спеціаліст.

Що таке гепатит А

МОЗ зазначає, що гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом.

На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто заразитись можна через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини.

В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї.

Симптоми гепатиту А:

  • підвищена температура,

  • слабкість,

  • відсутність апетиту,

  • діарея,

  • блювота,

  • неприємні відчуття в животі,

  • сеча стає темнішою,

  • пожовтіння шкіри і білків очей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?