Епідемія вірусу з Китаю: які ризики для України, прогнози, симптоми і лікування
Категорія
Україна
Дата публікації

Епідемія вірусу з Китаю: які ризики для України, прогнози, симптоми і лікування

Епідемія вірусу з Китаю: які ризики для України, прогнози, симптоми і лікування
Джерело:  online.ua

В останній день 2019 року в китайському місті Ухань стався спалах вірусу, який викликає смертельну пневмонію. Коронавірус 2019 nCoV стрімко поширюється по усій Європі. Вірусна пневмонія зафіксована в Таїланді, Австралії, Франції, Малайзії, Сінгапурі, Південній Кореї, Японії, США, Канаді. Число померлих від небезпечного вірусу і заражених невідомою хворобою з кожним днем значно зростає, при цьому ВООЗ поки глобальну пандемію не оголошує. Як передається коронавірус, які є ризики і прогнози для України, як вберегтися від смертельної хвороби і які є способи лікування - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Вірус 2019 nCoV - що це таке?

Експерти оцінюють новий вірус з Китаю, як небезпечного представника великої групи коронавірусів, які заражають людей і тварин. Раніше подібний вірус не спостерігався у людей. Ймовірне джерело коронавіруса 2019 nCoV - дикі тварини.

Ця інфекція на 90% схожа з коронавірусом з організму кажана, що мешкає в місті Чжоушань провінції Чжецзян. Але остаточний висновок про джерело вірусу фахівці поки не можуть зробити.

Як передається вірус - основні симптоми

На початковому етапі епідемії основний спосіб зараження вірусом відбувався в результаті його передачі від тварин людям, але згодом здатність поширення вірусу посилилася - він вступив в інфекційну стадію і тепер передається повітряно-крапельним шляхом від людини людині. Небезпека криється в тому, що коронавірус 2019 nCoV інфекційний і під час інкубаційного періоду, який триває 14 днів. А це означає, що хвороба може передаватися від людини до людини навіть коли у носія захворювання ще не виявляються жодні симптоми.

Важливо знати, що на першому етапі захворювання симптоми зараження можуть зовсім не виявлятися. Першими ознаками можуть бути: слабкий апетит, втома, психічні розлади, нудота, блювання, діарея, головний біль. Тільки через тиждень після зараження проявляються симптоми легеневої пневмонії - кашель, лихоманка, задишка.

Ліків від нового коронавірусу немає, але медики знайшли спосіб лікувати людей - терапія призначається в залежності від симптомів. На даний момент в США і Китаю приступили до розробки вакцин, але на це піде кілька місяців - перші тести заплановані тільки на весну 2020 року.

Епідемія вірусу в Україні - які прогнози?

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що поширення коронавірусу в Китаї буде рости, але про глобальну небезпеку вірусу поки говорити рано. Глобальна пандемія на даний момент не оголошена і наскільки суворий вірус прогнозів немає.

Китайські вірусологи вважають, що епідемія коронавіруса піде на спад лише через 20 днів, завдяки вжитим заходам щодо профілактики. Вони прогнозують, що більшість заражених на вірус вдасться вилікувати, так як в критичному стані перебувають лише ті пацієнти, у яких, крім пневмонії, діагностовані інші захворювання та порушення імунної системи.

МОЗ України поки не може оцінити рівень ризику для українських громадян. В Україні на даний час не зафіксовано жодного випадку зараження вірусом з Китаю.

Які заходи вживають в Україні в боротьбі з коронавірусом?

В Україні цілодобово працює оперативний штаб за погодженням необхідних медичних та міжвідомчих дій щодо запобігання поширенню в країні вірусу з Китаю. Складено порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, і лабораторій. Сімейним лікарям дана інструкція своєчасного реагування на небезпечні симптоми зараження вірусом з урахуванням того, що хвороба має інкубаційний період.

З 26 січня Україна посилила заходи у міжнародному аеропорту "Бориспіль". Там введений температурний скринінг всіх пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю. Фахівці санітарно-карантинного підрозділу працюють з обладнанні, укомплектованому спеціальними інфрачервоними термометрами. Крім людей, перевіряються всі ввезені в Україну тварини - вони проходять спеціальний огляд ветеринарних служб.

Як захиститися від вірусу і що потрібно знати українцям?

Міністерство охорони здоров'я України на підставі рекомендацій ВООЗ закликає українців:

  • Часто мити руки, використовуючи спиртові засоби і мило

  • При кашлі та чханні прикривати рот і ніс зігнутим ліктем або хусткою

  • Уникати тісного контакту з людьми з ознаками застуди

  • При підвищеній температурі, кашлю і утрудненому диханні терміново звертатися за медичною допомогою

  • Уникати відвідування ринків і прямого незахищеного контакту з живими тваринами і поверхнями, що стикаються з ними

  • Уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження - з сирим м'ясом, молоком або органами тваринного походження слід поводитися обережно

Китайські медики також радять берегти очі. Вони допускають, що вірус може передаватися саме через руки хворого при дотику до очей. Цю теорію підтверджують професора з Англії і США - за їхніми словами, передача вірусу від людини до людини може проходити за принципом респіраторної інфеціі.

Стежити за поширенням вірусу з Китаю по країнам світу можна на моніторинговому ресурсі Gisanddata, який регулярно оптимізує всю нову інформацію про небезпечну недугу.

Раніше ONLINE.UA публікував відео з міст Китаю, де бушує коронавірус. Міста-мільйонники, які закрили на карантин, фактично "вимирають". Там спорожніли вулиці і вокзали, а лікарні все більше переповнюються людьми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?