Ера довголіття добігає кінця — що це означає для людства
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Ера довголіття добігає кінця — що це означає для людства

довголіття
Джерело:  The Guardian

Згідно з даними іноземних науковців, так звана “революція довголіття”, яка відбулася у XX столітті, вичерпає себе уже в XXІ. Де-факто це означає, що тривалість життя людей почне зменшуватися.

Головні тези:

  • Шанси на довголіття для новонароджених значно зменшилися.
  • Це свідчить про необхідність створення революційних методів лікування.
  • Деякі вчені вважають, що прогнози щодо подальшого зменшення тривалості життя є передчасними.

Феномен довголіття більше не працює?

Під час нового масштабного дослідження були зібрані та проаналізовані статистичні дані з різних країн світу.

Що важливо знати, у більшості з них науковці зафіксували сповільнення тривалості життя. Ба більше, у Штатах ці показники навіть скоротилися.

За словами вчених, застій є помітним на тлі "революції довголіття" XX століття, яка була спровокована прогресом у галузі охорони здоров’я та медицини.

Фото: unsplash.com

За попередні 2000 років очікувана тривалість життя збільшувалася приблизно на один рік за кожне століття чи два. Водночас у XX-му сторіччі кожного десятиліття люди "отримували" додаткові три роки життя. Через це деякі дослідники бралися припускати, що більшість людей, які народилися після 2000-го року, доживуть до свого сторіччя.

Попри це, у 1990 році професор епідеміології та біостатистики в Університеті Іллінойсу (США) Джей Ольшанскі разом зі своїми колегами відкинув таке припущення.

Тоді вони озвучили справді пророчий прогноз, що люди сягнуть біологічного максимуму приблизно у 85 років.

Які шанси у довголіття у молодого покоління

На переконання науковців, нещодавно народжені дівчатка мають лише 5,1% шансів дожити до 100 років. Що стосується хлопчиків, то з ним ситуація ще гірша — 1,8%.

Ми показали, що ера швидкого збільшення тривалості людського життя закінчилася, як ми і передбачали, — заявив нещодавно Джей Ольшанскі.

Вчені також наголосили, що для досягнення чергової "революції довголіття" потрібні радикальні методи лікування.

Фото: unsplash.com

Що важливо розуміти, лише вони можуть уповільнити процес старіння — найбільший фактор ризику багатьох захворювань.

Що також цікаво, Стівен Остад, професор здорового старіння в Університеті Бірмінгема (США), озвучив думку, що прогноз щодо подальшого поступового уповільнення довголіття "передчасний".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?