Ердоган хоче обговорити з Путіним експорт українського зерна
Категорія
Політика
Дата публікації

Ердоган хоче обговорити з Путіним експорт українського зерна

Реджеп Ердоган та Володимир Путін
Джерело:  Reuters

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган має намір під час зустрічі із кремлівським диктатором Володимиром Путіним обговорити поновлення зернової угоди для безпечного експорту зерна з України. 

Ердоган хоче схилити Путіна до повернення до зернової угоди

За словами глави МЗС Туреччини Хакана Фідана, наразі триває робота із пошуку нових механізмі експорту зерна з України.

Попередня зернова угода працювала в рамках певного механізму, зараз ми побачили, що є можливість перейти до іншого механізму, і зараз докладаються зусилля, щоб конкретизувати цю можливість, - заявляє глава МЗС Туреччини.

За його словами, Ердоган планує обговорити це питання із Путіним.

Фідан підкреслив, що наразі переважній більшості суден вдається перевозити українське зерно без попередньої угоди з Росією.

Ми хочемо прояснити цю де-факто за допомогою нового механізму

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди та відновлення експорту українського зерна

Росія в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської зернової ініціативи у липні 2023 року, а після цього неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру України.

Ця угода була укладена за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини з метою забезпечення безпечного проходу для експорту з українських портів.

Україна за 6 місяців експортувала понад 20 млн т вантажів з одеських портів до 32 країн світу через зерновий коридор. 14,3 млн т – це українська аграрна продукція.

За пів року роботи українського коридору з портів Великої Одеси 661 судно експортувало понад 20 млн т вантажів до 32 країн світу. 14,3 млн т – це продукція українських аграріїв. Україна продовжує забезпечувати продовольчу безпеку світу, – розповів Кубраков, - зазначив віце-премʼєр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Кубраков зауважив, що порти очікують на підхід ще 104 суден, які мають вивезти понад 3 млн т вантажів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?