Естонія не висилатиме українців призовного віку — прем'єрка Каллас
Категорія
Світ
Дата публікації

Естонія не висилатиме українців призовного віку — прем'єрка Каллас

Кая Каллас
Джерело:  The Kyiv Independent

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас сказала, що її країна не буде видавати Україні чоловіків призивного віку.

Естонія не буде видавати Україні чоловіків

В інтерв’ю The Kyiv Independent Каллас розповіла, що під час візиту президента України в Естонію, вони обговорювали питання українських біженців, особливо чоловіків мобілізаційного віку.

Президент Зеленський описав, що є люди, які перебувають на полі бою, і є люди, які платять податки Україні, щоб ви могли фінансувати солдатів, які перебувають на полі бою. Але є також люди, які перебувають в інших країнах, наприклад в Естонії.

Каллас сказала, що такі люди мають право бути в Естонії, якщо вони дотримуються правил. Якщо вони знаходяться в країні, то ЄС дає їм тимчасовий захист.

Тому ми точно не будемо робити нічого зі свого боку, щоб видати цих людей. Україна має звернутися до людей, які тут, і попросити їх повернутися, щоб допомогти своїй Батьківщині.

В Естонії допускали допомогу з мобілізацією українців

У грудні 2023 року міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс сказав, що його країна готова допомогти Україні в мобілізації, якщо буде така необхідність.

За його словами, в Естонії проживають приблизно 7500 громадян України призовного віку, але багато хто з них звільнений від мобілізації.

Згідно з українським законодавством, від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки не менш як трьох дітей, батьки дітей з інвалідністю і люди, які доглядають близьку людину. Тобто критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато.

Щоб Україні мобілізувати своїх громадян в Естонії, потрібна відповідна угода між державами. ЗА словами Ляенеметса, Естонія готова укласти такий договір з Україною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?