F-16 для України. Аналітик назвав спосіб захисту винищувачів від РФ завдяки НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

F-16 для України. Аналітик назвав спосіб захисту винищувачів від РФ завдяки НАТО

F-16 для України. Аналітик назвав спосіб захисту винищувачів від РФ завдяки НАТО
Джерело:  The Washington Post

На думку експерта, Україні необхідно дати можливість запускати винищувачі F-16 з "баз-сховищ" на території країн НАТО.

Головні тези:

 

  • Надання Україні можливості взаємодії з базами НАТО значно підвищить ефективність захисту в повітряному просторі країни.
  • Рішення щодо передачі винищувачів F-16 Україні є актуальним питанням, над яким працюють партнери країни.
  • Угоди з підтримки санкцій проти Росії та вступу України в ЄС і НАТО є важливими кроками для підвищення безпеки країни.

Чому українські F-16 повинні злітати з "баз-сховищ" НАТО

Як зазначив старший науковий співробітник Інституту Сагамора і капітан ВМФ у відставці Джеррі Хендрікс, військові активи РФ залишаються частково прикритими, тоді як українські залишаються незахищеними.

На думку Гендрікса, якщо країни НАТО готові пожертвувати літаки Україні та навчати пілотів, то потрібно дозволити і вильоти здійснювати з баз на території Альянсу, а також заправляти, переозброювати та ремонтувати літаки там же.

Надання Україні доступу до такого роду "баз-сховищ" істотно зрівняло б правила гри проти противника, який користується несправедливими перевагами, маючи можливість здійснювати безперешкодні атаки зі своїх власних земель, — упевнений капітан ВМФ у відставці.

Він додав, що необхідно буде встановити суворі правила взаємодії, наприклад, що українським F-16, які вилетіли з авіабаз НАТО, буде заборонено атакувати цілі всередині Росії.

"Українським F-16, що базуються в країнах НАТО, буде дозволено атакувати цілі на окупованій Росією території України. Якщо російські льотчики-винищувачі спробують переслідувати ці літаки назад у повітряний простір НАТО, з ними доведеться розібратися. Росії необхідно буде зрозуміти, що будь-які подібні вторгнення самі по собі будуть розглядатися як небезпечна ескалація, — написав Гендрікс.

Що відомо про рішення із визначенням термінів передачі Україні винищувачів F-16

Президент Володимир Зеленський зазначив, що найближчим часом партнери України остаточно ухвалять рішення щодо термінів передачі винищувачів F-16. 

Сьогодні продовжуємо роботу у Вашингтоні, буде, зокрема, вже дуже скоро рішення по F-16. Збільшуємо кількість літаків, доступних Україні. Вчора для України ми отримали рішення про ще 5 "петріотів" і десятки інших систем ППО, сьогодні — рішення по літаках, — наголосив Зеленський.

Також, за словами Зеленського, будуть підписані дві нові безпекові угоди. 

Там, в угодах, підтримка санкцій проти Росії, підтримка нашого вступу в ЄС і НАТО, підтримка нашого захисту — наших воїнів, усіх наших людей, відбудови. Все це ми враховуємо в безпекових угодах саме так, як потрібно, — пояснює глава держави.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?