Фільм "20 днів у Маріуполі" потрапив у топ-10 документалок 2023 року — Indiewire
Категорія
Культура
Дата публікації

Фільм "20 днів у Маріуполі" потрапив у топ-10 документалок 2023 року — Indiewire

Маріуполь
Джерело:  IndieWire

Документальна стрічка українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" про захоплення міста росіянами увійшла в трійку найкращих у своїй категорії за версією Indiewire.

"20 днів у Маріуполі" став одним з найкращих фільмів року

Видання про кіно Indiewire опублікувало перелік найкращих фільмів 2023 року. Українська стрічка "20 днів у Маріуполі" посіла третє місце в категорії документалістики.

В опитуванні, на основі якого складали рейтинг, взяли участь 156 критиків та журналістів.

Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" про захоплення міста армією РФ увійшла в трійку найкращих у своїй категорії.

Найкращою документальною стрічкою стало "Місто Кокомо" про життєві історії темношкірих трансгендерних секс-працівниць з Атланти та Нью-Йорка.

У десятку також увійшли:

  • Menus-Plaisirs: Les Troisgros;

  • De Humani Corporis Fabrica;

  • "Чотири доньки";

  • "Наше тіло";

  • "За межами утопії";

  • "Тихий маленький голос";

  • "Місія";

  • "Still: фільм про Майкла Дж. Фокса".

Фільм "20 днів у Маріуполі": що відомо

Це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа та письменника Мстислава Чернова. У створенні картини також взяли участь фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василіса Степаненко. За це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Світова прем'єра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс" – там фільм отримав приз глядацьких симпатій.

А у вересні 2023 року комітет премії "Оскар" ухвалив рішення, що саме "20 днів у Маріуполі" будуть представляти Україну серед претендентів на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм".

Окрім цього, фільм номінували на приз глядацьких симпатій в американському конкурсі документальних фільмів Cinema Eye Awards, а також на Шевченківську премію 2024.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?